banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Urfa'da Yapılan Burun Ameliyatıyla Övünüyoruz

Şanlıurfa’da yaşayan ve uzun süredir burun tıkanıklığı, akıntı, baş ağrısı ve uyku bozukluğu rahatsızlığı olan 16 yaşındaki bayan hastamız ‘in burnunda, nadir görülen ''Rinolit'' denilen burun taşı olduğu belirlendi.

Şanlıurfa’da yaşayan hastamız (16) iki gün önce, yaklaşık 3 yıldır burun tıkanıklığı, akıntı, baş ağrısı ve uyku bozukluğu çektiğini belirterek Şanlıurfa Mehmet Akif inan eğitim ve araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz polikliniğine başvurdu. Hastayı muayene eden uzman Dr. Mehmet Erkan KAPLAMA hastada tıpta nadir görünen ''Rinolit'' denilen burun taşı olduğunu tespit etti ve ameliyat olması gerektiğine karar verdi. Yaklaşık 30 dakika süren ameliyatla hastanın burnunda oluşan taşlar temizlendi. Ameliyatın başarılı geçtiğini belirten KAPLAMA, bu tip vakaların tıpta çok az görüldüğünü söyledi.

KBB uzmanı Op. Dr. Mehmet Erkan KAPLAMA hastalık hakkında bilgi verdi.  Normal gözle bakıldığına burun taşlarının yeşilimsi, gri renkli ve düzensiz olarak görüldüğünü ifade eden KAPLAMA Rinolitler( burun taşları), burun boşluğunda  iç veya dış kaynaklı odakların mineralizasyonu sonucu gelişir .Mineralizasyon nazal kavitedeki odağın yabancı cisim etkisi ile iltihabi reaksiyon oluşturarak, kalsiyum ve magnezyum tuzlarının birikmesi ile meydana gelir. Bu başlangıç odağı  genellikle çocuklarda meyve cekirdekleri, boncuk, düğme, çakıl taşı ve gaz tampon artıkları gibi dış kaynaklıdır.Nadiren odak; diş, sekestrum, kurumuş kan ve kemik fragmanları gibi iç kaynaklı olabilir . Rinolitte, uzun sureli tek taraflı burun tıkanıklığı ve kötu kokulu  burun akıntısı esas şikâyetlerdir. Baş ağrısı, burun kanaması, koku alamama gibi şikâyetlerde görulebilir.

Hasta ise 3 yıldır burun tıkanıklığı, zor nefes alma, baş ağrısı şikâyetleri olduğunu anlatarak, son zamanlarda çok çabuk hastalandığını söyledi. Şikâyetlerinin artması üzerine Şanlıurfa Mehmet Akif inan eğitim ve araştırma Hastanesi'ne geldiğini belirten hasta, ''Doktor bey muayene ederken sağ burun deliğimde yabancı bir cismin olduğunu ve bunun taş olabileceğini söyledi. Çok şaşırdım. Ameliyattan sonra burun tıkanıklığım ve kötü kokulu burun akıntısı şikâyetim tamamen geçti'' diye konuştu. Ameliyatını gerçekleştiren KBB uzmanı Op. Dr. Mehmet Erkan KAPLAMA 'ya teşekkür etti.

Özellikle uzun süreli tek taraflı burun akıntısı ve tıkanıklık şikâyetleri olan hastaların KBB polikliniğine başvurmalarını önerdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.