banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi HAMEDO Strandberg

Urfa'nın Sıcaklarında Kalbinizi Nasıl korursunuz? Uzman Dr. Çiçek açıkladı

Kalbinizi Sıcak Havalardan Nasıl Koruyabilirsiniz.

Kronik kalp ve tansiyon rahatsızlığı olan vatandaşlar için uyarıda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Doktor Ömer Faruk Çiçek Hava sıcaklığının arttığı sıcak yaz günleri, kalp krizini tetikliyor. Yaz aylarında vücudun ısı dengesinin bozulmasıyla kalbin iş yükü artıyor ve özellikle kalp hastaları bu dönemlerde ciddi problem yaşıyor. Bu nedenle Güneşin dik vurduğu saatlerde dışarıya çıkılmaması konusunda uyarıda bulundu.

 Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ömer Faruk Çiçek;

Bilindiği üzere Şanlıurfa Türkiye’nin en sıcak illerinden biri. Bu açıdan kalp ve tansiyon hastalığı olan hastalarımızın çok dikkat etmeleri gerekiyor. Aşırı sıcaklar aşırı bir şekilde sıvı kaybına neden olabilmektedir. Başta kalp olmak üzere vücutta çeşitli değişikliklere neden olabilmektedir. Özellikle aşırı sıvı kaybı vücudun kan akım dengesini bozarak kalpte pıhtılaşmalara neden olabilmekte, buda kalp krizini tetiklemektedir. Tansiyon hastalarımız da kendini bu sıcaklardan korumalı çok dikkat etmelidir. Yüksek sıcaklıklar tansiyonda iki şekil etki edilebilir. Tansiyonu çok aşırı şekilde yükseltebilir, yâda çok ciddi sıvı kaybına neden olarak tansiyonu düşürebilir. İkisinde de hayati öneme haiz olacak durumlara neden olabilir. Yüksek sıcaklık insan vücudunda stres yaratmakta, bu da tansiyon hastasında ani tansiyon yüksekliklerine neden olarak beyin kanamasına neden olabilir. Yâda çok ciddi sıvı kayıplarında kullandığımız tansiyon ilaçlarında etkileşerek ani tansiyon düşüklüklerine bağlı bayılmalar, bayılma gerçekleştiğinde ise kafa travması dediğimiz beyin sarsıntıları olabilir. Bu açıdan bu durumlara dikkat etmek gerekiyor.

Dikkat etmesi gereken diğer hasta gurubu ise yaşlı hastalarımız ve böbrek yetersizliği olan hastalarımızdır. Ani sıvı kayıplarına normal bir insana göre daha fazla reaksiyon verebilir. Akut böbrek yetmezliği dediğimiz böbrek yetersizliği oluşabilir, yani diyalize kadar gidebilecek durumlar oluşabilir. En korktuğumuz olay güneş çarpmasıdır. Güneş çarpmasında kişide bulantı, kusma, baş ağrısı, ateş olabilir. Bu gibi durumlar olduğu zaman en yakın sağlık kuruluşuna vatandaşımızın başvurması gerekir.

Güneş ışınlarının dik açılarla geldiği saat 11.00 ile 16.00 saatleri arasında çok acil işimiz yoksa dışarı çıkılmaması açık renkli bol kıyafetlerin tercih edilmesi yine terlemeyi arttırıcı sentetik ürünlerden ziyade pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi, yağlı ve yüksek kalorili gıdalardan kaçınılması, gazlı içeceklerden kaçınılıp daha çok su ağırlıklı sıvı tüketmeliyiz. Günde en az 2,5-3 litreye kadar sıvı tüketilmeli, şayet güneş ışınlarına maruziyeti fazlaysa çok sıcakta kalınıyorsa da tüketilen sıvı miktarı arttırılabilir ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.