banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

ÜÇ AYLIK BEBEĞİN KARNI AÇILMADAN FELÇLİ BAĞIRSAK ÇIKARILDI

Harran Üniversitesi Hastanesi yine önemli bir operasyonla adını duyurdu.  Çocuk Cerrahisi Kliniğinde bağırsak felci şikâyeti olan 3 aylık bebeğe Çocuk Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman tarafından yapılan ameliyatla felçli bağırsak bebeğin karnı açılmadan alındı.
Karın şişkinliği, gaz ve kaka çıkartmakta zorlanma şikâyeti ile Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesine getirilen bebek Halil Urfalı’nın yapılan tetkiklerin ardından Hirschsprung hastalığı tanısı konuldu. Bebek için ameliyat kararı alınırken ameliyat öncesi 2 aylık bir hazırlık süreci oldu.
Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman iki aylık hazırlık sürecinde ailenin de katkılarıyla bebeğin bağırsaklarının ameliyat için hazır duruma getirildiğini belirterek, bebeğin karnını açmadan yaklaşık 25 cm’lik bağırsağın çıkarttıklarını belirtti.
Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman, “Ameliyatta bebeğin karnını açmadan felçli bağırsağı çıkarttık, ameliyat sonrası da olumsuz bir şey yaşamadık ve bebeği 3 gün sonra sağlıklı bir şekilde evine taburcu ettik” diye konuştu.
 Erken dönemde cerrahi müdahale oldukça önemli
Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman, bu tip hastalıklarda erken müdahalenin önemine değinerek şunları kaydetti: “Bağırsak felcine ait belirtiler gösteren bebekler için ayrıntılı bir muayene ile birlikte ilaçlı bağırsak filmi çekimi planlanır. Tüm değerlendirmeler bağırsak felcini işaret ediyorsa ameliyat hazırlığı yapılır. Doğuştan itibaren kalın bağırsağın alt kısımlarında bazı sinir hücrelerinin gelişmemesi nedeniyle cerrahi işlem mutlaka uygulanmalıdır.
Günümüzde doğuştan Hirschsprung hastalığı olan bebeklerin önemli bir kısmı tek seferde anüsten yapılan bir ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Cerrahi müdahale tanıdan hemen sonra yapılmalıdır. Aksi takdirde bağırsak genişledikçe işlem zorlaşır ve tek seferde ameliyat yapılma ihtimali güçleşmektedir. Cerrahi müdahalesi geciken bebeklerde birkaç kez işlem uygulanması bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve ebeveynlerin psikolojik olarak yıpranmasına neden olabilmektedir. Ortalama 2-3 saat süren başarılı bir cerrahi müdahale sonrası bebekler 1 hafta içerisinde normal yaşantısına geri dönebilmektedir.”
Harran Üniversitesi Hastanesinde sahip oldukları teknolojik altyapı sayesinde her türlü ameliyatları yapabildiklerini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Kocaman,  Harran Üniversitesi Rektörü Sabri Çelik’e, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Çiftçi’ye ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan’a verdikleri destek için teşekkür etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.