banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi HAMEDO Candeias

Şanlıurfa Tabip Odası Darp edilen doktor için basın açıklaması yaptı

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan bir doktorun şiddete uğraması üzerine basın açıklaması düzenlendi.
Şanlıurfa'nın Eyyübiye İlçesinde bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde acilde görev yapan bir doktorun hasta yakını tarafından saldırıya uğraması ve burnu kırılması üzerine Şanlıurfa tabip odası saldırıya ilişkin basın açıklaması yaptı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı, "Yıllardır her ortamda dile getirdiğimiz ve mücadelesini verdiğimiz “Sağlıkta Şiddet” olayları çıkarılan yetersiz yasalar nedeniyle artarak devam ediyor. Tüm uyarılarımıza rağmen tedbir alması gerekenler, üç maymunu oynuyor.

Yıllardır TTB’nin önerdiği sağlıkta şiddetle mücadele kanunu önerisini yasalaştırmayanlar, cezasızlık politikalarıyla şiddete prim tanıyanlar, yaşanan tüm saldırıların esas sorumlularıdır.
Yaşanan olayların sebebinin, birkaç kişinin fevri tavrı olarak açıklanamayacağını biliyoruz. Kışkırtılmış sağlık talebi, kamuoyu önünde itibarsızlaştırmaya yönelik söylemler, bu olayların hazırlayıcısıdır. Sağlıkta dönüşüm programı ile başlayan süreç, sağlığı meta haline dönüştürmüş, hastaları müşteri, sağlık kuruluşlarını kâr etmesi gereken işletmelere çevirmiştir. Bu süreçte uygulamaya konulan performans sistemi, sonrasında da düzelttik dedikleri teşvik ödeme sistemleri sağlıkta şiddeti körüklemiştir.

Sağlık sistemi artık sadece sağlıksızlık üretmektedir. Sistem, daha doğrusu sistemsizlik, kendi hatalarını kapatmak için, hekimleri ve sağlık emekçilerini yem etmektedir. Şüphesiz sağlığın her alanında şiddet görülüyor, ancak özellikle acil servislerde görev yapan arkadaşlarımız her gün defalarca bu saldırılara maruz kalmaktadır. Sormak isteriz, 24 saatte 2000-3000 civarı hastanın başvurduğu, hasta yakınlarıyla beraber yaklaşık 10.000 kişinin giriş çıkış yaptığı bir acil serviste olay olmaması mümkün mü?
Çoğu zaman yemek yemeye dahi fırsat bulamadan hizmet vermeye çalışan arkadaşlarımızın hak ettiği muamele bu mudur?
Sağlık bakanının kendisi acil servise başvuranların %80’inin acil olmadığını söylüyor olmasına rağmen bu konuda neden düzenleme yapmamaktadır?

Ayrıca acil bir durumu olmamasına rağmen acile başvuranlar, 10 yıldır olan tırnak batması için, lens yazdırmak için, 20 yıldır kolunda olan beni aldırmak için acil servise başvurup durumunun acil olmadığı söylenince de olay çıkaranlar, kalp krizi, beyin kanaması, trafik kazası gibi zamanla yarışılan gerçekten acil olan hastaların tedavilerini engellemiş olmuyor mu?
Urfa artık sadece şiddet haberleriyle gündem olurken, şehrin mülki ve idari amirleri konuyla ilgili tek bir açıklama veya çalışma dahi yapmamaktadır. Artık ilimiz tüm atamalarda tercih edilmeyen, buraya gelenlerin de bir an önce mecburi hizmeti bitirip kaçmak istediği bir il haline gelmiştir. Urfa’yı hoşgörü kenti olarak sunanları, şehrin geldiği noktayı anlamak için atamalar ile ilgili sosyal medya gruplarında konuşulanları takip etmeye davet ediyoruz. Valilik ve il sağlık müdürlüğüne, acil olarak tüm sağlık bileşenlerinin, emek meslek örgütlerinin de katıldığı bir toplantı ve çalıştay yapmaya çağırıyoruz.

Şiddet olaylarında şiddete uğrayan arkadaşımızla beraber hepimiz çok derinden etkileniyoruz. İlk andan itibaren yanında olduğumuz arkadaşımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.