banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Aşağı Yazıcı Küçük Çamurlu Akhisar Belediyespor

Şanlıurfa'da Organ ve Beden Bağışı Bilimsel Olarak Masaya Yatırıldı

Günümüzde hep tartışma konusu olan ve dini açıdan da caizliği tartışılan Organ ve Beden Bağışı ile ilgili bilimsel bir panel Şanlıurfa'da düzenlendi. Harran Üniversitesinde düzenlenen ‘Organ ve Beden Bağışı’ panelinde, organ bağışı çeşitli yönleriyle tartışıldı.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen Organ ve Beden Bağışı’ panelinin açılışında konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Deniz; “Organ bağışının önemini vurgulamak ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası ‘Organ Bağışı Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizde 28 bin hasta organ nakli bekliyor. Organ ve doku nakli, insan hayatını kurtarmayı hedefleyen tıbbi bir tedavi yöntemidir. Birçok hastalığın organ ve doku naklinden başka bir tedavisi yoktur, hastaların kurtarılması organ nakli yapılmasına bağlıdır. Organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle organ bekleyen birçok insan hastanelerde uygun organ beklerken yaşamını yitirmektedirler. Organ bağışının artırılması için kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesidir. Bu konuda eğitim kurumlarına, basına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayat demektir. Organ bağışı toplumsal dayanışma ve yardımlaşmaya en güzel örnektir” dedi.

Açış konuşmasının ardından Dr. Öğr. Üyesi Dursun Çadırcı’nın moderatörlüğünde yapılan panelde, Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlem Ethemoğlu ‘Ölüm ve Beyin Ölümü’; Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz ‘Organ ve Beden Bağışı’; İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Çiğdem ‘Dini Açıdan Organ ve Beden Bağışı’, Tıp Fakültesi Dönem 3 Öğrencisi Zilan Güz ‘Öğrenci Gözü ile Kadavranın Tıp Eğitimindeki Önemi’ başlıklı konuşmalar yaptılar.

yaklaşık 2 saat devam eden panel, soru ve cevap kısmı ile sona erdi.

Harran Tıp Öğrencileri Birliği tarafından organize edilen ‘Organ ve Beden Bağışı’ paneli, Prof. Dr. Mustafa Deniz’in panelistlere teşekkür belgelerini vermesi ile sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.