banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi HAMEDO Strandberg

Sağlık Müdürü Emre Erkuş: Normalleşme, vaka sayısı, aşılama açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüs salgınının seyrine göre tedbiri elden bırakmayacak şekilde normalleşme adımlarının mart ayında atılacağına ilişkin açıklaması Şanlıurfa’da büyük heyecana yol açtı.

Salgın tedbirleri sebebiyle aylardır işine ara vermek zorunda kalan esnafı rahatlatacak adımlar ise bir takım kriterler göz önünde bulundurularak atılacak. Normalleşme sürecinde en büyük kriter ise illerin vaka ve aşı oranları olacak.

Ruha Haber Ajansı olarak İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Erkuş ile normalleşme adımlarını, aşılama durumunu ve vaka sayısını konuştuk.

“BUGÜN AÇIKLANACAK VAKA SAYLARINDA DA DÜŞÜŞ ŞANLIURFA ADINA DÜŞÜŞ OLACAK”

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Erkuş, Şanlıurfa’da vakaların 10 bin bandına inmesi durumunda normalleşme adımlarının atılacağını ifade ederek, “Şu anda bakanlık hastalık oranlarını yüz bin bazında açıklıyor. Bakanlık vaka sayısı on binin altına düşerse açacaklar diye belirttiler. İki şehirde vaka sayıları 10 bin altında bu şartı sağlıyorlar. Normalleşme Hakkari ve Şırnak’ta mümkün. Bugün açıklanacak vaka saylarında da düşüş Şanlıurfa adına düşüş olacak. Bakan Bey bugün de vaka sayılarını yüz bin bazında açıklayacak. Şanlıurfa’da yüzde 90’a pike göre azalma var. Rehavete bağlı olarak vaka sayımız artabilir ama inşallah olmaz. Vatandaşımızın esnafımızın her türlü kısıtlamalardaki kurallara uyması lazım. Normalleşme bize yanı topluma bağlı. Vaka sayıları yüz binde 10 bin ve altında olursa onun altına inerse açılır. Bu konuda Amerika’nın kriterleri var. Avrupa’nın da kriterleri var. Orada yüz binde 20 bindir. Türkiye ise 10 olarak belirlendi. Ben açılacak diye bekliyorum” dedi.

“DOĞU’DA İSE BİRAZ ÖNYARGI VAR AŞIYA KARŞI BU ÖNYARGININ KIRILMASI GEREKİYOR”

İl Müdürü Erkuş, 65 yaş üstünde aşıya karşı bir önyargı olduğuna dikkat çekerek, “Camı imamları ve öğretmenlerle ile aile hekimleriyle konuşuyoruz. Belli kesimlerde bu aşıya bir önyargı var. Ancak batıda herkes bu aşıyı oluyor. Doğu’da ise biraz önyargı var aşıya karşı bu önyargının kırılması gerekiyor. Şu anda Urfa’da binlerce kişiye aşı yapıldı bir sorun olmadı kimse hayatını kaybetmedi. Yüzde 70’e karşı bir bağışıklık çıkarsa bu hastalığı atlatırız” diye konuştu.

“DOĞU’DA İSE BİRAZ ÖNYARGI VAR AŞIYA KARŞI BU ÖNYARGININ KIRILMASI GEREKİYOR”

Erkuş, sağlıkçılarda aşılama oranının yüzde 70 bandından olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Biz sağlıkçılardaki aşılama oranı ilçelerin bir kısmı yaptırmadı sağlıkçılardaki oranımız yüzde 70. 65 yas üstünde oranımız yüzde 30. 65 yaş üstü vatandaşlara zorunlu yapamadığımız için randevu ile yapabiliyoruz. Yakınlarının yardımcı olması lazım. Önyargıyı yakınları kırıp randevu almalılar. Bugün 4 bin 500-5 bin randevumuz var. Toplumda şu anda 100 bin ası yapma kapasitemiz var.( Ahmet CAN/Ömer DODANLI - RHA AJANS)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.