banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Urfa Haber Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Midyat Devlet Hastanesinde bir ilk daha

Sağlık alanında yeni hizmetleri sunmaya devam eden Midyat Devlet Hastanesi’nde, geçenlerde Üroloji Servisinde kapalı ameliyatla böbrek alınmasından sonra bu defa da Fizik Tedavi Servisinde eklem ağrılarına karşı etkili olduğu ispatlanmış olan PRP tedavisine başlandı.

Tıp dünyasında, kök hücrelerin yenilenmesi amacıyla hastalardan alınan kanın hücrelere ayrılıp pıhtılaşan kısmının yeniden hastaya verilmesi yöntemi olarak nitelendirilen PRP uygulaması, Bel, bilek, boyun ve dizlerinde kireçlenme ve menisküs yaralanmaları gibi problem yaşayan ameliyatlık hastalar için de umut oldu.

PRP tedavisinin fizik tedavi alanında uygulanması hakkında bilgi veren Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Ümit Yalçın, “İlk atandığımda yaptığım araştırmada bu bölgede PRP tedavisinin uygulanmadığını öğrendim. Daha önce yaklaşık 2 bin 500 hastaya bu tedaviyi uyguladığımdan ve klinik tecrübemin de olması nedeniyle bu tedavi yöntemini Midyat’ta da hayata geçirmeye karar verdim. Şu ana kadar 50 hastaya bu tedaviyi uyguladım. Ameliyat kararı verilen genellikle 50 yaş üzeri bayan hastalarımın, diz, dirsek, omuz, kalça ve ayak bileği ağrısı olanlar ile bel ve boyun kireçlenmeleri, topuk dikeni, menisküs yaralanmaları ve kas romatizmaları gibi şikâyetlerini bu şekilde tedavi etmeye karar verdik. Bu tedaviyi hastalarıma uygulamaya başladıktan sonra tamamı PRP tedavisine olumlu sonuçlar verdi ve ameliyat olmalarına gerek kalmadı.” dedi.

Hastaların başka illere gidip tedavi olmaktansa kendi bulundukları şehirde artık çok rahat bir şekilde tedavi olabildiğini belirten Dr. Yalçın, sadece belli başlı Eğitim Ve Araştırma Hastaneleri ile Üniversite ve özel hastanelerde yapılan bu tedaviyi ilk defa Midyat’ta uyguladıklarını ve artık çevre illerden de kendilerine hasta gelmeye başladığını söyledi. 

PRP tedavisi ile kanın iyileştirici gücünden yararlandıklarını ifade eden Dr. Yalçın, “PRP, yeni bir tedavi yöntemi olup, özellikle son 5 yıldır artarak uygulanmaya başlanmış doğal bir tedavi yöntemidir. PRP, trombositten zengin plazma anlamına geliyor. İlaç hastanın kendi kanından hazırlandığından doğal ve ameliyata alternatif bir tedavi yönetimidir. PRP hastanın kendi kanından alınarak yapılması nedeniyle hiçbir yan etki içermiyor. PRP uygulamasında hastanın kendi kanı steril bir ortamda alındıktan sonra özel işlemler ile trombositler kanın diğer hücrelerinden ayrılıyor. Uygulanmak istenen bölgeye bu sıvı enjekte ediliyor. Hastalar yapılan tedavi sonrası günlük hayatına devam edebiliyor. PRP tedavi yönteminde kanın trombositten zengin sarı renkli plazma sıvısı diz kireçlenmelerinde, diz eklemi içine 10 cc kadar, 45 gün arayla üç kez uygulanıyor. Enjeksiyonu takiben birkaç hafta içinde iyileşme başlıyor ve kıkırdağın yenilenmesi sağlanıyor. Hastanın eklemlerine bir nevi kök hücre nakli yaparak tedavi ediyoruz aslında. Normalde özel hastanelerde yüksek miktarlı ücretlerle tedavisi yapılan bu işlemi biz burada hiçbir ek maliyet gerektirmeden tamamen ücretsiz yapıyoruz” şeklinde konuştu
 

Bu yöntemle tedavi olan Necmeddin Taşdemir adlı hasta ağrılarından kurtulduğunu belirterek, “Hastaneye dizimdeki şişlik ve ağrı şikayetiyle geldiğimde ameliyat olmam gerektiği belirtildi. Ümit hocamın önerisiyle bu yöntemi denemeye karar verdik. Çok şükür ağrılarım bayağı azaldı, eskiden yapmakta zorlandığım günlük işlerimi şimdi rahatlıkla yapabiliyorum. Özellikle namazımı artık çok daha rahat kılabiliyorum. Lavaboya klozet kullanmadan gidebiliyorum.” dedi. (Süleyman Tunç – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.