banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Urfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Uludağ Üniversitesi Gençlik Danışma Merkezi, öğrencileri madde bağımlılığı konusunda bilgilendirdi. Öğrenciler,  Uzman Psikolog Gökhan Şahin’in sunumuyla düzenlenen eğitimde madde bağımlılığı nedir ve bağımlılıktan korunma ile kurtulma yöntemleri konusunda bilinçlendi.

Madde bağımlılığından en iyi korunma yönteminin hiç başlamamak olduğunu belirten Uzm. Psikolog Gökhan Şahin, “Bağımlılık, herhangi bir maddeye karşı kontrolsüz kullanma alışkanlığıdır. Madde bağımlılığının bilimsel olarak temel sebebi “dopamin” maddesidir. Dopamin, beynin hayatta kalmak için gerekli ve sağlıklı maddeleri vücudun sonrasında tanıması ve alması için hatırlatıcı görev görür. Alkol ve uyuşturucu maddeler, kimyasal yapıları nedeniyle “dopamin” salımı yapar. Bu nedenle beyin bu maddelerin kullanılmasını ister.” dedi.

“Bağımlılığı şeker hastalığı gibi düşünün”

Alkol ve madde bağımlılığı tedavisi hakkında öğrencilere bilgiler veren Şahin, “Alkol ve madde bağımlılığı tedavisinde iki farklı yöntem var. Birincisi, maddenin kesilmesinden dolayı yoksunluk belirti tedavisi. İkincisi ise ruhsal tedavi ve bağımlının maddeye ihtiyaç duymaması için ilaç tedavisi. Bağımlılık, maddeler dışında davranışlara karşıda gelişebilir. Örneğin olumlu davranışlardan bazıları spor yapmak, kitap okumak olurken olumsuz davranış olarak da kumar oynamak sayılabilir. Bağımlılığı şeker hastalığı gibi düşünebiliriz. Şeker hastalığında eğer kişi şeker kullanmaz ve diyetine dikkat ederse, rahat yaşar ve hastalık onun için sorun olmaz. Ancak ne zaman şeker alırsa hastalık canlanır ve o kişi ciddi bir sorun yaşar.” diye konuştu.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.