banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği Beştepe Millet Camii

Havaların soğumasıyla birlikte soba zehirlenmelerinin arttığına dikkat çeken Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan önemli tavsiyelerde bulundu. Dr. Akan, lodoslu havalarda soba kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Gece yatmadan önce sobanın söndürülmesi gerektiğini belirten Dr. Özcan Akan, karbonmonoksitin ‘sessiz katil’ diye adlandırıldığını hatırlatarak, “Karbonmonoksit her yıl onlarca insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır. İnsanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar.” dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin kışın insanların ısınmak için karbon içeren tipte yakıtlar kullandıkları için en yüksek seviyesine ulaştığını ifade eden Dr. Akan, “Karbonmonoksit solunduğunda kandaki oksijenin yerini almaktadır. Bunun sonucu hücreler ölmekte, oksijen açlığı ortaya çıkmaktadır. Bu durum; kalp, beyin gibi hayati organlara oksijen gitmesini azalmakta, bu organların zarar görmesine, işlevini yerine getirememesine neden olmaktadır. Gazın yüksek düzeyde alınması birkaç dakika içinde ölüme neden olmaktadır” diye konuştu.

Sobalı odada yatılmamalı

Dr. Akan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmaması gerekir. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir. Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır.” diye konuştu.

Sağlık kuruluşlarını arayın

Karbonmonoksit zehirlenmesinin çeşitli belirtileri olduğunu vurgulayan Dr. Akan, “Genel olarak oksijen yetersizliği nedeniyle deride kırmızılaşma, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, rehavet çökmesi, göğüs ağrısı, bilinç kaybı görülmesi şeklindedir. Ailenizde benzer belirtiler olduğu takdirde acilen sağlık kuruluşlarından yardım isteyiniz.” ifadelerini kullandı. (Zeki Aras -İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.