banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Urfa Haber Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

İsrail Aşısını Geliştirdiği İddia Edildi

Çinde ortaya çıktıktan sonra hızla yayılan ve tüm ülkelerde büyük paniğe neden olan virüs ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından resmen pandemi (büyük ölçekli salgın) olarak ilan edilmesinden kısa bir süre sonra ise İsrail'in çok okunan gazetelerinden Haaretz, İsrailli bilim insanlarının corona virüsüne karşı bir aşı geliştirdiğini yazdı.
Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan kentinde ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra salgın bir hastalık halini gelen corona virüsü (Co-vid19) ile ilgili Çin’den de yeni bir açıklama geldi. Çin hükümetinin resmi yayın organlarından biri olan Global Times, Hubei eyaletinde üretime devam edilme kararı aldığını okuyucusuna duyurdu.

Haberde ayrıca Çin’deki dört bölgedeki seyahat yasaklarının da gevşetildiği belirtildi.

“İSRAİL’DE AŞI BULUNDU” İDDİASI
Öte yandan İsrail’in çok okunan İngilizce yayın yapan gazetelerinden Haaretz, manşetlerinden duyurduğu haberde, İsrailli bilim insanlarının corona virüsü ile ilgili bir aşı geliştirdiğini okurlarına aktardı. Haaretz’in manşetlerden gösterdiği haberde, Biyolojik Araştırma Enstitüsü’nde görevli bilim insanlarının virüsü anlamak için önemli adımlar attığı belirtildi.

Gazeteye konuşan kaynaklar, uzun klinik öncesi ve klinik testlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Gazeteye konuşan kaynaklar, bilim insanlarının virüsün biyolojik mekanizması ile değerleri anlama konusunda önemli adımlar attığını söylerken, “Tanı özellikleri, antikor üretimi ve aşı üretimi” gibi konularda önemli adımlar atıldığını aktardı.

Fakat üretilecek aşının gerçekten etkili olması ya da kullanımının komplikasyon yaratmayacağından emin olmak için bir dizi testler yapılması gerektiği belirtildi. Uzmanlar bu testlerin aylar sürebileceğini de vurguladı.

Haaretz’e açıklama yapan Savunma Bakanlığı, “Henüz bir aşı bulunması gibi bir durum söz konusu değil. Ensitütünün çalışması düzenle ilerliyor. Eğer bir açıklama yapılması gerekirse bu bilindik yöntemlerle yapılır. Biyolojik enstitümüz dünyanın önde gelen araştırma ve gelişme merkezidir. Virüsle mücadele edecek aşıyı bulmak için 50’den fazla deneyimli bilim insanı çalışıyor” ifadesini kullandı.


CORONA CİĞERLERE ETKİSİ ORTAYA ÇIKTI
Öte yandan merkezi ABD’de bulunan Kuzey Amerika Radyoloji Topluluğu tarafından paylaşılan röntgen görüntüleri corona virüsünün ciğerlere nasıl etki ettiğini gözler önüne serdi. Uluslararası basın kuruluşlarına yansıyan görüntülerde Whan’daki deniz ürünleri pazarında çalışan 44 yaşındaki bir corona virüsü hastasının ciğerlerindeki doluluk oranı görülüyor.

44 yaşındaki Çinli hastanın farklı açılardan çekilmiş ciğer sonuçlarında siyah bölgeler ciğerlerin dolu olduğunu gözler önüne seriyor.

Yapılan açıklamada röntgeni çekilen 44 yaşındaki hastanın 25 Aralık 2019’da hastaneye öksürük ve yüksek ateş dolayısıyla gittiği ve tedavi altına alındığı belirtildi. Yetkililer doktorların müdahalesine rağmen hastanın bir hafta sonra öldüğünü aktardı.

Wuhan’a gittikten sonra Japonya’ya dönen hastanın ciğerlerindeki doluluk kırmızı renkle gösteriliyor.

İngiliz tabloid gazetesi Daily Mail’deki haberde Wuhan’a gittikten sonra hastalanan 54 yaşındaki bir kadının da ciğer röntgenleri paylaşıldı. Hastanın yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye gittiği belirtilirken, hastaya oksijen ve antibiyotik verildiği belirtildi. Japonya’ya döndükten sonra hastanın ilaç tedavisiyle birlikte iyileştiği açıklandı. Haberde, bu tür değişikliklerin SARS ve MERS hastalardakilerine benzediği belirtildi.
(Sözcü)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.