banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Yetim Der Onur Bilgen Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası

Harran Üniversitesinden Somali Doktorlarına Eğitim



Somali’de zırhlı araçlar eşliğinde ve zor şartlarda görev yaptıklarını bildirdi. 
  Somali’de bulunan ve 2014 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan “Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi” ismiyle hizmet vermekte olup, yaklaşık olarak 700-800 kişinin çalıştığı büyük bir kurumdur. Bunların   % 80- 90’ı Somali’li çalışanlar, diğerleri ise Türkiye’den giden bizim personelimizden oluştuğu belirtildi. Somali’de Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Hastanesinde hizmet eden 20 civarında doktor, diğerleri de diğer yardımcı sağlık personelleri, teknisyenler vs. oluşmaktadır. 
Doç. Karsen izlenimlerini şöyle aktardı : “ Somali’de öğrendiğim ve araştırdığım kadarıyla tıp fakültesi eğitimi bir şekilde uzaktan yapılmaktadır. Hafta sonları öğrenciler okula gitmekte ve eğitim paralı olarak sürdürülmektedir. Bunların tabi tıp fakültelerinde ekstradan bir hastane bulunup bizde olduğu gibi 4,5 ve 6. sınıflarda eğitim imkânı staj imkânları bulunamamaktadır.  Bitirdikten sonra da uzmanlık için isteyen yurtdışına paralı gidip yurtdışında işte bunlar da Hindistan ki onlar için çok gelişmiş bir ülkedir. Afrika’nın zannediyorum en geri kalmış ülkesidir Somali. Dolayısıyla Hindistan’a, Kenya’ya, Ütopya’ ya, Uganda’ya ve Mısır,  bazen de Pakistan’a gidip uzmanlık eğitimi almaktadırlar. Somali’dekTürkiye Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi” bu zor şartlarda yaklaşık 20 Türk doktorumuz ekstradan uzman yetiştirmeye çalışmaktadır”

 Doç.Dr. Hasan Karsen “Yaklaşık 1-2 hafta sonra da bir TUS sınavı yapacağız, benim koordinatörlüğümde yeni uzmanlar alacağız.  Uzmanlık alanım olan  Enfeksiyon anabilim dalına yani kendi bölümüme de iki asistan alacağız, onları inşallah enfeksiyon uzmanı olarak yetiştirmeye çalışacağım çünkü burada bulaşıcı hastalıklar son derece yaygın”

 Dr. Karsen, Somali’nin geçmişte yaşadığı sıkıntılara da dikkat çekti. Şöyle ki: Somali geçmişte sömürülmüş ve çok zor yıllar geride bırakmış.  Amerika, İtalya, İngiltere ve Fransa tarafından sömürülmüş vakti zamanında yıllarca, on yıllarca ve kabileler birbirine kırdırılmış, kavga ettirilmiş, savaş  kabileler içerisinde,  böylece yok olup gitmişler. Somali’lerin ifadelerine göre bir zamanlar Afrika’nın en gelişmiş ülkesiyken şu anda en geri kalmış ülkesi statüsündedir.  Bunun dışında Somali’nin üç ayrı parçası kendilerinden koparılmış bir parçası Etopya, bir parçası Kenya, bir parçada Cibuti diye ayrı bir eyalet şeklinde özel bir devlet olarak ayrılmış Fransızların yönetiminde. 
  Doç.Dr. Hasan Karsen sözlerini şöyle tamamladı “Ben şahıs olarak burada hem poliklinik olarak hasta bakıyorum hem yatırdığım hastaların tedavilerini, vizitlerini yapıyorum, hem diğer bölümlerden gelen konstelasyonlara bakıyorum, acilden gelen konsültasyonlara bakıyorum ve yoğun bakımdan gelen konsültasyonlara bakıyorum. Bu şekilde hizmet veriyoruz. Onun dışında sürekli hastane içinde bulunuyoruz.  Biz de burada sağlık sistemine inşallah yardımcı olmaya çalışıyoruz  inşallah Allah yardım ederse uzun süre kalıp onların sağlık hizmetinin kurulmasına yardımcı olmayı düşünüyoruz”. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.