banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Gribal enfeksiyonlara karşı dikkat!

Soğuk havaların başlamasıyla gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı hastalıklarına karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, vücut direncini artırmakla, sıkı giyilmesi ve bol vitaminli ürünlerin tüketilmesiyle soğuktan korunmanın mümkün olabileceği belirttiler.

Kış aylarının başlamasıyla soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı uyarılarda bulunan Diyarbakır Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abbas Zülfikaroğulları, hastalıklardan korunmanın vücut direncini artırmakla mümkün olduğunu söyledi.

Kalabalık ortamlarda gribal enfeksiyonların daha çabuk bulaştığını belirten Zülfikaroğulları, "Kışın soğuk havalarla beraber kimi hastalar daha çok dikkat etmesi gerekir. Özelikle kışın gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı küçük çocuklarda, yaşlılar ve okula giden çocuklarda daha fazla görülür. Kalabalık ortamlarda gribal enfeksiyonlar daha etkin bulaşır. Kalabalık ortamlarda bulunanlar mümkünse bulundukları odayı 2-3 saate bir havalandırılması gerekiyor." dedi.

"Gribal enfeksiyonlara karşı sıkı giyinilmeli"

Soğuk algınlığına karşı sıkı giyilmesi tavsiyesinde bulunan Zülfikaroğulları, "Gripten ve soğuktan korunmanın en basit ve en iyi yolu ellerin sık sık yıkanmasıdır. Özelikle kitap, havlu, kaşık gibi eşyalar ortak kullanılmamalıdır. Soğuk havalarda tek bir yün kazak yerine pamuklu bir atlet, üzerine gömlek ve kazak giyilmesi daha iyi olacaktır. Kışın gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığından korunmanın en iyi yollarından biri de bol bol sıvı tüketmektir." ifadelerini kullandı.

Vücut direncini artırmak için düzenli beslenme ve spor yapma önerisinde bulunan Zülfikaroğulları, daha sonra şöyle devam etti: "İnsan bağışıklık seviyesini yükseltmek için olabildiğince düzenli spor yapması ve meyve, sebze yemesinde fayda vardır. Kışın insanda hareketler azaldığı için bol yağlı yemeklere yönelme oluyor. Yağlı yemekler yerine bol vitaminli yiyecekler tercih edilerek vücut direnci artırılabilir."

"Soğuk algınlığına karşı bol vitaminli ürünler tüketilmeli"

İnsan direncinin artırması için bol vitaminli ürünlerin tüketilmesi gerektiğini ifade eden Zülfikaroğulları, "Özelikle antioksidan dediğimiz C, E ve A vitaminleri vardır. Bu vitaminleri almak gerekiyor. C vitamini; Kırmızıbiberde, limon gibi turunçgillerde bulunur. E vitamini; Ayçiçek yağında, fındık, cevizde bulunur, bunların da bol tüketilmesi gerekir. A vitamini ise; Sarı ve yeşil sebzeler tüketmek gerekiyor. C vitamini almak için ilaç yerine iki bardak portakal suyu almak daha iyidir." şeklinde konuştu.

"Soğuk algınlığında hafif bir huzursuzluk, ateş olduğunda antibiyotik almamak gerekir." diyen Zülfikaroğulları, şöyle devam etti: "Sadece bir ateş düşürücü ya da soğuk algınlığı için normal bir ilaç alınabilir. Buna rağmen ateşiniz düşmüyorsa mutlaka bir doktora görünmeli ve doktor kontrolünde ilaç kullanılmalıdır."

"Balık insanın vücut direncini artırıyor"

Soğuk algınlığında vücut dürencinin artırılması gerektiğini söyleyen Zülfikaroğulları, "Haftada en az 2-3 defa balık tüketilmelidir. Çünkü balık insanın vücudunun direncini artırıyor. Soğuk algınlığında temel olay vücut dürencini artırmak olduğu için düzenli uyku, spor ve bol proteinli ürünlerin tüketilmesi çok önemelidir." diye konuştu.

"Kronik hastaların aşı yapması gerekiyor"

Kronik hastaların aşı yapması gerektiğini vurgulayan Zülfikaroğulları, "Özelikle 50 yaş üzeri kronik hastalığı olan kişilerde; diyabet, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı gibi hastaların yılda en az bir defa grip aşısı yapması gerekiyor. Bu aşı Ekim ayının başında ya da Kasım ayının sonlarında yapılması gerekiyor." şeklinde ifade etti. (Mustafa Kaynak / Yunus Sırat - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.