banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Başbakan Sanlıurfa

Gıdada domuz ve alkol gizlenemeyecek

Gıdada hileli ürünleri önlemek amacıyla etiket yönetmeliğinde düzenlemeye gidiliyor. Yönetmeliğe göre ürünün etiketinde alkol ve domuz eti ibaresi büyük puntolarla yazılacak. Vatandaşın kafasını karıştıran domuz eti olmasa bile yağı ve kılından üretilen ve bazı harflerle kodlanan katkı maddeleri de açıkça ifşa edilecek.

Karışım etin yasaklanmasının ardından gıdada yeni bir dönem daha başlıyor. Türk Gıda Kodeksi’nde yapılacak değişiklik ile etiketlerde yer alan puntolar vatandaşın görebileceği nitelik ve açıklıkta olacak. Görüşe açılma aşamasına gelen Etiketleme Yönetmeliği’ne göre ürünün içerisine alkol katılması veya domuzdan elde edilmesi halinde en az 3 milimetre büyüklüğündeki punto ile bu ibarenin yazılması gerekiyor. Bu ibarenin yazılması için sadece domuz etinden üretilmesi değil, yağı ve kılından üretilen katkı maddeleri de (E920 gibi) açıkça gösterilecek. Vatandaşın bu konuyla ilgili kafasındaki tereddütler giderilmiş olacak. Mevcut uygulamada herhangi bir kriter bulunmuyor. Zorunlu olanlarda punto büyüklüğü 1,2 mm. Yönetmelikte zorunlu hale getirilen bir düzenleme ise ‘alkol içerir’ ifadesi bileşenler için de zorunlu hale getiriliyor. Gıdanın üretimi ve hazırlanmasında kullanılan ya da son üründe bulunan etil alkol için, en az 3 mm olduğu punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak “alkol içerir” ifadesinin etikette yazılması zorunlu hale getirilecek. Alkol katılmasının yanı sıra ürünün aroma olarak karıştırılmasında bile alkol içerdiği net olarak etiketinde görülebilecek. Ürünlerin içerisine katılan domuz eti ve bileşenleri de açık olarak tüketiciye sunulacak. Örneğin tüketicinin kodla anlamadığı ancak domuz eti bulunan maddeler de ortaya çıkarılmış olacak. Yeni düzenleme ile tüketici ne aldığını bilecek.

Tüketicinin ne yediğini bileceğini aktaran Bakanlığa yakın kaynaklar, “Görülebilirlik sağlanmış olacak. Mevcutta domuz etinden üretildiğinde yazılıyor. Ancak tüketicinin bilmediği, fakat domuz etinin karıştırıldığı bir maddeyi vatandaşın çözmesi mümkün olmuyor. Yeni düzenleme ile vatandaşın kafasında herhangi bir soru işareti kalmayacak.” dedi. Gıdaların etiketlenmesine ilişkin genel kuralların düzenlendiği Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği Taslağı’nda yer alan yenilik ve değişikliklerde alkol ve domuz eti dikkat çekiyor. Gıdanın üretimi ve hazırlanmasında kullanılan ya da son üründe bulunan etil alkol için, en az 3 milimetre olan punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak “alkol içerir” ifadesinin etikette yazılması zorunlu hale getiriliyor.

ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ KURULACAK

Düzenlemeye göre gıdanın bileşiminde veya içerdiği bileşenin yapısında domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunması halinde o maddenin domuzdan elde edildiği bilgisi etikette en az 3 mm punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak yer alacak. Hayvansal kaynaklı gıda katkı maddesinin hangi hayvandan elde edildiği bilgisinin parantez içinde bildirilmesi de zorunlu tutulacak. Bakanlık web sitesinde duyuru yapılacağı ve belirlenen gıda veya gıda gruplarında ürün takip sisteminin üç ay içinde kurulması hususunda da gıda işletmeleri sorumlu tutuluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan TGK Etiketleme Yönetmeliği görüşe açılıyor. Yönetmelik değişiklik taslağına ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile üniversiteler görüş verecek. Görüş verilmesi için ilgili yerlere 8 Nisan tarihine kadar süre tanınacak. Taslak yönetmelik Bakanlığın internet sitesinden de kısa süre içerisinde yayınlanacak.

Kaynak: Zaman

Anahtar Kelimeler:
GıdaDomuzAlkol
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.