banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Suruç İstanbul

Çocuklarda bronşite dikkat!

Dr. Nejdet Karabey, Bronşit ve diğer solunum hastalıkları nedeni ailelerin mecbur kalmadıkça özellikle akşam saatlerinde çocuklarını dışarı çıkarmamaları hususunda uyardı.

"Bronşit hem çocuklarda ve hem de yetişkinlerde bulunan bir hastalıktır. Ama çocuklarda daha sık görülür" diyen Dr. Nejdet Karabey, “Kış mevsimi nedeni ile bronşit oranı artmaktadır. Çocuklarda nefes yolları dar olduğundan bronşit hastalığı daha yüksek oranda görülür. Genelde bunlar solunum yoları ile bulaşır. Evde öksüren, gribal enfeksiyon geçiren birileri varsa, evde herhangi bir bebeğin bronşit olma olasılığı yüksektir. Evde öksüren birileri varsa sağlık merkezine gitmeden önce mutlaka ağızlarına takacakları maskelerle çocuklarımızı korusunlar. Çünkü çocuklarda yakalanma oranı daha yüksek ve daha kolay. Örneğin, bir yetişkin 100 mikropla hasta olacakken bir çocuk 40 veya 20 mikropla hasta olabilmektedir.” dedi.

Bronşit nefes yolunun iltihabı olarak tanımlayan Dr. Karabey, Ağrı'da bronşit oranın yüksek olmasını sobalı ve kaloriferli evlerin hava kirliliğine sebep olmasına bağlı olduğunu söyledi.

Dr. Karabey şöyle konuştu: “Kişi dışarı çıktığında solunan duman, solunum yolları dar olan bir çocukta, solunum yollarını daha da tıkayıp hastalığa neden olmakta. Bu neden ile ailelerimizden isteklerimiz akşamları çocuklarını dışarı çıkarmamaları yani dumanlı havada çıkarmamalarıdır. Ağrı'da başka sıkıntılarımızdan bir tanesi de ailelerin aşırı oranda sigara tüketmesi. Solunum yolu dar olan çocuk sigara dumanına da maruz kaldığında daha da kötüleşerek tarafımıza başvurmakta. Antibiyotik, serum veya buhar tedavisi dediğimiz tedavi yöntemleri uygulamaktayız. Buhar tedavisi hususunda arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre Ağrı'da hemen hemen 10 evin 7'sinde buhar makinesinin olduğu söylendi. Bunun da doğal olduğunu söylüyoruz çünkü hava kirliliğinin olması ve evde aşırı sigara içilmesi bu çocukların astım benzeri sesleri ile bizlere gelmesinden dolayı buhar makinesi önermekteyiz. Verdiğimiz ilaçlar buhar makinesi ile birlikte çocuklarda solunum yolları yani nefes borusunda genişleme yaratıp çocuğun iyileşmesine yardımcı oluyor. Eğer akşamları çocukları dışarı çıkarmayıp aynı zamanda evde sigara içmez isek çocuklarımızda bu hastalıkların daha az görüldüğünü göreceğiz.” (Ömer Adıgüzel- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.