banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Domuz Gribi Dünya Eksenli Bir Salgındır

 

Son zamanlarda artan grip vakalarının daha öncede yaşandığını kaydeden Doç. Dr. Hasan Karsen bu olayın fazla abartılmaması gerektiğini, bu gribin sadece ülkemizde değil tüm dünyada var olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Karsen sözlerini şöyle sürdürdü; “ Domuz gribi bizim ülkemizin temel hastalığı değil, çünkü domuz kaynaklıdır bizim ülkemizde de domuz yetiştiriciliği yoktur. Dünyanın globalleşmesi enfeksiyonun ve gribin de globalleşmesine neden oluyor. İnsanlar ülkeden ülkeye seyahat ettiklerinden hızlı bir sirkülasyon olduğu için, haliyle bir yerde çıkan grip diğer yerlere de sıçrayabiliyor. Bu olay 2009’da böyle oldu ve tüm ülkelere yayıldı. Genelde nisan ayına kadar görülen bu hastalık sadece ülkemizde olan bir grip değil dünya endeksli bir griptir” dedi.

SOLUNUM YOLUYLA YAYILIYOR
Virüsün yayılma evrelerinin solunum yoluyla yayıldığını dile getiren Doç. Dr. Hasan Karsen; “Grip virüsü daha çok solunum yoluyla yayılıyor. Virüs tükürük parçalarıyla da yayılabildiğinden, aksırırken tek kullanımlık mendiller kullanıp, çöpe atmalarını vatandaşlara öneriyoruz. Ayrıca düzenli beslenmek ve kışın başta limon, portakal, greyfurt olmak üzere turunçgilleri daha fazla tüketmek gerekir. Tuzlu suyu ağzımızda gargara yapıp burnu tuzlu suyla yıkayarak orada oluşabilecek mikropları bir nebze önleyebiliriz.”

VATANDAŞ GRİP AŞISI YAPSIN
Domuz gribinden korunmanın bir yolu olan ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan grip aşısının yapılmasını tavsiye eden Karsen; “Grip olup olmadığına bakmadan her vatandaşın grip aşısı yapması gerekir. Aşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalığa yakalanma riskini azaltır” diye konuştu.

MUTLAKA DOKTORUNUZA BAŞVURUDA BULUNUN

Herhangi bir grip hastalığına yakalanılması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Karsen; “Bu konuda hastanelerimizde ve doktorlarımızın elinde yeterince malzeme var. Zaten Sağlık Müdürlüğü Sağlık Bakanlığından almış olduğu ilacı bize ücretsiz veriyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü; Şu anda Harran Tıp Fakültesi Hastanemizde yatan veya taburcu olan hastalarımıza da bu ilaçlardan verdik. İlaç sıkıntımız yok. Hastanemizde bir kliniğimizi sadece grip hastalarını yatırmak için ayırdık ki, diğer vatandaşlarımıza bulaşmasın, vatandaşlarımızın içi rahat olsun, kaybettiğimiz bir hastamız yok, tedavilerimiz devam ediyor” dedi.

İSMİ NEDEN “DOMUZ” GRİBİ
Karsen son olarak şunları söyledi; “Temelde domuzlarda görülen bir grip türüdür, fakat insanlarda da görülebiliyor. Bu virüs hem domuzların hem de insanların grip olmasına sebebiyet veriyor. Kaynak domuz olduğu için haliyle bu grip türüne domuz gribi denmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.