banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haber Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

Diş çürüğü kalbi de etkiliyor

“Diş çürüğü” deyip geçmeyin!  Çünkü diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının kalpdahil bir çok hastalığa davetiye çıkardığı bildirildi.

Diş Hekimi Gülşen Kağnıcı, bir çok vatandaşın çürüğü olmasına rağmen ağrılar dayanılamayacak duruma geldikten sonra hekime göründüğünü söyledi. Böyle durumlarda hem hekimin hem de hastanın işinin zorlaştığını belirten Kağnıcı, herkesin 6 ayda bir, hiç olmazsa yılda bir ağız ve dişlerini kontrol ettirmesi gerektiğini kaydetti. Diş çürüğünün sinsi bir şekilde ilerlediğini ve zamanında tespit edilmemesi halinde bulunduğu dişin kaybedilmesine yol açacağını belirten Gülşen Kağnıcı, “Diş çürükleri halen çok ciddiye alınmıyor. Oysa diş çürükleriyle diş eti hastalıklarının yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini artırıyor.” dedi.

KOLADAN UZAK DURMAK LAZIM

Diş çürüklerine eskiye oranla daha fazla rastlanıldığını bunda da beslenme alışkanlıklarının değişmesinin etkili olduğunu belirten Diş Hekimi Gülşen Kağnıcı, “Günümüzde hazır gıda tüketimi artmıştır. Bisküvi, şeker, çikolata, kola, şekerli çay gibi gıda maddeleri dişlerin üzerine yapışıp asit oluşturmakta, dişler fırçalanmadığı takdirde de çürüğe sebep olmaktadır'' ifadesini kullandı.

Diş sağlığı için süt ürünlerine önem verilmesi gerektiğini hatırlatan Gönül Kağnıcı, peynir, süt ve yoğurt tüketilmesinin, şekerli yiyeceklerin tükürük akışının en yoğun olduğu ana öğünler sırasında yenmesinin de diş çürüklerini önleyebileceğini ya da yavaşlatacağını anlattı. Diş Hekimi Kağnıcı, “Bakteri plağı” adı verilen ve dişler üzerinde biriken film tabakasının günlük fırçalama ve diş ipliği kullanımı ile uzaklaştırılmasının sağlıklı bir ağız için temel gereksinim olduğu vurguladı.

DİŞ ÇÜRÜĞÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarından korunmada sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce 2'şer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterli.Bunun için yumuşak ya da orta sertlikte, uygun büyüklükte, naylon kıllı bir diş fırçası gerekiyor. Etkili bir diş fırçalamanın dişlerin görünen yüzeylerinin temizliğini sağlamakla birlikte, bakteri plağının diş aralarından uzaklaştırılmasını sağlamıyor. Bu nedenle diş araları günde bir kez, tercihen gün sonunda diş ipi ile temizlenmeli.

BEBEKLERİN BESLENMESİ

“Süt dişleri nasıl olsa değişecek” şeklinde halk arasında yanlış bir inanış bulunuyor. Özellikle bebekler için önemli olan bu konuda şunlara dikkat edilmesi gerekiyor:

- Bebeğin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığı önlenmeli.
- Beslendikten sonra mutlaka su içirilmeli daha sonra uyutulmalı.
- Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave edilmemeli.
- İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişler silinerek temizlenmeli.
- Emzikler ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal pekmez reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmemeli.
- Kötü alışkanlıkların kontrolü sağlanmalı (parmak-dil emme tırnak yeme).
- Dişler sürdükten sonra bebeğin eline verilen karbonhidratlı-şekerli gıdalar yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirilmeli.

Müslüm Aktürk / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.