banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

DEDAŞ Geliştirdiği Sensörle Hayat Kurtaracak


Dicle Elektrik’ten Hayat Kurtaracak Proje

En tehlikeli iş kollarından biri olan dağıtım sektöründe hizmet veren Dicle Elektrik, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) onayı alınan ve çalışmaları başlatılan proje ile sektörde yaşanan iş kazalarını önemli ölçüde azaltmayı planlıyor.

Dicle Elektrik Ar-Ge Merkezindeki mühendisler, hem sektör çalışanları, hem de tüketicilerin yararına projeler geliştirerek bunları hayata geçirmeye devam ediyor. Merkezde son olarak, zaman zaman can kaybı veya yaralanmalar neden olan iş kazalarının önlenebilmesi için ‘OG Seviyelerindeki Elektrik Alana Duyarlı Lüminesans Nanokompozit Sensör Geliştirme’ adıyla uygulandığında iş kazalarını önleyerek hayat kurtaracak bir proje geliştirildi.

Bir milyon liralık proje

Kabulleri alınan ve sözleşme aşamasında olan projede Dicle Elektrik mühendisleri, elektrik hattına yaklaştığında çalışma yapanları uyaran bir sistem geliştirdi. Bu sistem sayesinde çalışma alanında elektrik enerjisi olup olmadığı görsel olarak çok net fark edilebileceği için çalışan personel gerekli tedbirleri alabilecek. Bu sayede unutulan veya ihmalden dolayı çalışma alanında bulunan elektrik akımı tamamen kesilerek, olası iş kazaları önlenmiş olacak.
Elektrik dağıtım sektöründe özellikle de ölümlü iş kazalarının kayda değer bir kısmının elektrik akımına kapılma nedeniyle gerçekleştiği göz önüne alındığında bu projenin  uygulandığında çok can kurtarabileceği bildiriliyor  
Uygulandığında çok sayıda sektör çalışanının hayatını kurtaracak olan bu projenin uygulama süresi 15 ay, maliyeti ise bu günkü rakamlarla bir milyon lira olacak.

EPDK’nın kabul ettiği proje 

Ar-Ge Merkezinde daha birçok faydalı proje geliştiren Dicle Elektrik’in kısa süre önce de ‘Image Processing – Resim İşleme İle Tarımsal Sulama Alanlarında Kaçak Kullanım Tespit ve Tüketim Tahmin Sistemi Geliştirilmesi’ projesi EPDK tarafından kabul edilmişti. İnsansız hava araçlarına takılacak kamera ve sensör sistemleri ile alınacak görüntüler, yapay zeka algoritmaları ile işlenerek, elektrik şebekesine yapılan müdahalelerin otomatik olarak tespit edilmesine dayanan proje sayesinde, her yıl milyonlarca liralık ekonomik kayıp önlenecek. 2  milyon liralık bu projenin kısa süre sonra hayata geçirilebileceği öğrenildi. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.