banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

'Çocuklarınızı sigara konusunda denetleyin'

Yapılan araştırmalara göre, çocuk yaşta sigara kullanımı ve buna bağlı olarak gelişen uyuşturucu madde bağımlılığı Türkiye’de günden güne artıyor.

Sigara alışkanlığının yaygın olarak çocukluk çağlarında başladığına dikkat çeken uzmanlar ise ailelerin, sigara kullanımı konusunda çocuklarını denetlemeleri tavsiyesinde bulunuyorlar.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Yahya Öger, Diyarbakır’da çocukların sigara kullanımının yaygın olduğunu belirtti.

Dünyada her 8 saniyede bir sigaradan kaynaklı ölüm vakaları meydana geldiğini dile getiren Öger, “Türkiye’de bu oran çok daha yüksektir. Bu oranın düşürülmesi için çözüm bulmamız gerekiyor. Bazı kötü alışkanlıklardan muhafaza ettiğimiz çocuklarımızın bu illetten kurtulması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” dedi.

Anne ve babaların, çocuklarına karşı ebeveynlik görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini ifade eden Öger, şunları söyledi:

“Çocuklarımızın arkadaş ortamlarını denetleyelim”

“Hazreti Peygamber (sav), ‘Sizin en hayırlınız ailesine en faydalı olanınızdır’ buyurmaktadır. Dolayısıyla biz, çocuklarımıza karşı ebeveynlik görevini yerine getirmeliyiz. Ebeveynlik görevi yaparken aynı zamanda çocuk psikolojisini, ruh halini ve çocuğun durumunu göz ardı etmemek lazım. Çünkü çocuk, teşbihte hata olmasın, bizim için kafeste bir kuş gibidir. Kafesin kapısını sonuna kadar açık bırakırsak kuş kafesten çıkar. Bu anlamda çocuklarımızın arkadaş ortamlarını denetlememiz gerekiyor. Yoksa çocuklarımız bu illetten kurtulamıyorlar.”

Sigaradan uyuşturucu bağımlığına geçilme tehlikesi var

“Yapılan araştırmalara göre, uyuşturucu kullanan insanların yüzde 95’inin önceden sigara kullandığı görülüyor.” ifadelerini kullanan Öger, “Bağımlılık aşamasında birinci aşama sigaraysa bu kademe kademe madde kullanımını tetikliyor. Çünkü bu işler kendini tatmin etme durumudur. Sigara içen biri kendini tatmin edemiyorsa ikinci bir aşamada esrar ya da sentetik madde kullanabiliyor. Çocuk sigaradan sonra esrar veya diğer maddeleri kullanıyorsa bu beraberinde şiddeti ve istismarı getiriyor. Çocukları şiddetten korumamız için bağımlılıktan çıkmalarını sağlamamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Sigaraya erişemeyen çocuk şiddete başvurabiliyor

Öger, toplumda artan şiddet olaylarının genellikle madde bağımlılığıyla alakalı olduğunu aktararak, “Çocuk maddeyi bulamadığında ya hırsızlık yapar, ya da şiddet uygulayıp gasp yapar. Toplumdaki şiddetin bağımlılıkla geldiğini görmemiz lazım. Maalesef bugün denetleme sıkıntımız var. Ortamlarımız denetlenemiyor. Bu nedenle sigara içilmesinin yasak olduğu birçok yerde hala sigara içilebiliyor. Bu nedenle denetleme mekanizmalarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Okullarda madde bağımlılığı ve sigara bağımlılığı üzerine verilen seminerler sıklaştırılmalıdır.” diye konuştu. (Hamza Adiyaman, M. Sıddık Bilge- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.