banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Birçok Nedene Bağlı Olarak Sol Kolda Hissedilen Ağrılar

Omuz bölgesinden parmaklara kadar uzanan bölgeye kol denilmektedir. Kollar herhangi bir nedene maruz kaldığında bireylere ağrı ve acı yaşatabilmektedir. Bu ağrıların tipi değişiklik gösterse de en yaygın olarak batıcı, künt, ezici ve uyuşma tarzında ağrılar görülmektedir. Sol kol ağrısı ise sağ kol ağrılarından daha sık görülmektedir.

Kollarda meydana gelen bu ağrılar yanlış egzersiz hareketleri, uzun süre yazı yazma ve ağır eşyaların kaldırılması gibi nedenlerle yaygın olarak görülse de nadiren de olsa enfeksiyon ve romatizmal hastalıklar sebebiyle de ortaya çıkabilmektedir.

Kol ağrısı yaşayan kişiler her iki kolda da bu ağrıyı hissedebilmektedir. Ancak bazı durumlarda sol kolda daha şiddetli ağrılar olabilmekte ve hastalar bunun bir kalp hastalığının belirtisi olduğunu düşünebilmektedir.

Sol kol ağrıları çoğu hastayı korkutabilir ve akla direkt olarak kalp hastalıklarını getiren bir ağrıdır. Sol kolda meydana gelen her ağrıyı kalp ile ilişkilendirmek doğru değildir. Bu ağrının birçok sebebi olabildiği gibi vücudun başka yerinde meydana gelen başka bir ağrının da yansıması olabilmektedir. Bu durumun bir kalp hastalığının belirtisinin olup olmadığı için diğer belirtileri de izlemeli ve ağrının tipinin tespit edilmesi gerekmektedir.

Sol kolda meydana gelen ağrılar altta yatan nedene göre farklı şekillerde görülebilmektedir. İşte sol kolda yaygın olarak görülen ağrı tipleri;

  1. Sol kolun batma tarzındaki ağrısı
  2. Sol kolun göğse doğru yansıyan ve yayılan ağrısı
  3. Sol kolun yanıcı tarzda ağrısı
  4. Sol kolun sırta ve boyuna yayılan ağrısı
  5. Sol kolun harekete bağlı olarak artıp azalan ağrısı
  6. Sol kolun tamamını etkisi altına alan ağrısı en sık görülen sol kol ağrısı tipleridir.

Sol Kol Ağrısının Nedenleri Nelerdir ?

Sol kol ağrıları kolda meydana gelen travmalar sonucunda oluşabildiği gibi altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. İşte uzmandoktor görüşlerine göre sol kol ağrısının nedenleri;

Kolların belirli bir gerilme kapasitesi vardır. Fazla miktarda gerilen kollarda yaygın olarak ağrı görülebilmektedir. Bu durum omuz eklemlerinin, dirsek eklemlerinin veya bilek eklemlerinin kapasitesinden fazla gerilmeye çalışıldığında ortaya çıkmaktadır. Gerilmeye bağlı sol kol ağrıları geçmek bilmeyen ve kişinin yaşam kalitesini oldukça etkileyen kol ağrılarına neden olabilmektedir.

Sol kollardaki yaygın görülen diğer bir ağrı nedeni ise burkulma ve çıkığa bağlı olarak görülen ağrılardır. Burkulma genel olarak kolun bir yere çarpması sonucunda veya düşme sonucunda ortaya çıkarken çıkık travmaya bağlı olarak iki kemiğin birbirinden ayrılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunlara bağlı olarak gelişen sol kol ağrıları hastaları oldukça rahatsız etmektedir.

Herhangi bir travmaya bağlı olarak oluşan kemik kırıkları dayanılmayacak kadar ağrılı olan kol ağrılarına neden olabilmektedir. Özellikle spor kazalarında açık kemik kırıkları meydana gelmekte ve kişilere rahatsız edici bir ağrı yaratmaktadır.

Kalp krizi esnasında sol koldan göğse doğru yayılan bir ağrı oluşmaktadır. Sol kolun en korkulan ağrı tiplerinden biri olmasının nedeni de bundan dolayıdır. Eğer sol kol ağrısı ile birlikte mide ağrısı, baş dönmesi ve solunum güçlüğü de varsa en kısa sürede acil doktorlarına görünmekte fayda olacaktır.

Sol Kol Ağrısının Tedavisi Nasıldır ?

Sol kol ağrıları yukarıda da belirtildiği üzere birçok nedene bağlı olarak meydana gelmektedir. Sol kol ağrısının tedavi edilebilmesi için altta yatan bu nedenlerin teşhis edilmesi ve ona yönelik tedavi planlamasının yapılması gerekmektedir.

Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, röntgen ve elektrokardiyografi gibi tarama programlarıyla sol kol ağrısının nedeni bulunduktan sonra tedaviye karar verilmelidir.

Aşırı gerilmeye bağlı olarak gelişen sol kol ağrılarında ibuprofen, salisilat ve flurbiprofen gibi ağrı kesici kremler; parasetamol gibi ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Gerilmeye bağlı olarak görülen sol kol ağrılarında tıbbi tedavinin yanı sıra buz uygulamaları da yapılabilir.

Sol kol ağrısı kalp krizi durumunda da ortaya çıkabilmektedir. Eğer elektrokardiyogramda kalp krizi tespit edilmiş ise en kısa sürede acil müdahalede bulunulması gerekmekte ve tıkanıklığa neden olan pıhtının temizlenmesi gerekmektedir.

Sol kol ağrıları her ne kadar kalp krizi açısından hastaları korkutsa da ağrıların %80’ine yakını ortopedik problemlerden kaynaklanmaktadır. Tedavilerin de büyük bir çoğunluğu ortopedi doktorları tarafından planlanmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.