banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

Bilinçsiz kullanılan antibiyotik zarar verir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. İrem Akdemir Kalkan, 18 Kasım Antibiyotik Farkındalık günü ve Akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili bir mesaj yayınladı.

Dr. Kalkan, tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olduğunu, ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ politikalarına yönelmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “İlaçların akılcı seçiminde oldukça önemli olan bir ilaç grubu da şüphesiz ki antibiyotiklerdir. Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü, halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 18 Kasım’da gerçekleştirilen Avrupa Halk Sağlığı girişimidir. Güncel veriler, Avrupa Birliği çapında dirençli bakteriler tarafından enfekte edilen hasta sayısının arttığını ve antibiyotik direncinin halk sağlığı için birincil tehdit haline geldiğini göstermektedir.”

İlacı almanız gereken zamanı atlamayın

Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır diyen Dr. Kalkan şöyle devam etti: “Öncelikle antibiyotik kullanım kararının hekim kontrolü ile verilmesi gereken bir karar olduğuna tekrar vurgu yaparak antibiyotik kullanımında önemli olan noktaları tekrar vurgulayalım. Antibiyotikleri doktorunuz önerdiğinde, eczacınıza danışarak kullanın. Doktorunuz antibiyotik reçetelendiğinde, tedavi talimatlarını dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz. Sadece bu şekilde bütün bakterilerin yok edildiğine emin olabilir ve bakteriyel direnç gelişiminin önüne geçebiliriz. İlaç alımında bazı kurallara uymak gerekiyor.”  (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.