banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Pirhalil

Bergamotun faydaları nelerdir, Bergamotu

Genellikle aroma olarak bilinen bergamot, aslına başlı başına bir besindir. Yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılan bergamot, ekşi bir tadı vardır. Yeşil limonla karıştırılan bergamotun insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Boğaz enfeksiyonunu ve kuruluğu anında bitirir. Sarı limondan daha fazla C vitamini içerir. Bergamotun faydaları nelerdir? Bergamotun çayı ne işe yarar?

Bilim literatüründe Citrus Bergamia olarak geçen Bergamot, sedef ailesine aittir. Küçük ağaçlarda yetişen bergamot, görünüş olarak limona benzer. Ancak dış kabuğu oldukça fazla girintili çıkıntılıdır. Önceleri beyaz çiçek olarak açan bergamot, zamanla büyür. Dış kısmı bazen sarı bazen yeşildir. İçindeki et limonun iki katı ekşidir. Limona oranla da kokusu daha keskin ve fazladır. Ülkemizde Doğu Akdeniz kıyı kesimlerinde yetiştirilir. Kabukları sıkılarak içinden çıkartılan sıvı ve yağ aroma olarak kullanılır. Güçlü kokusu sayesinde siyah çayla karıştırılır. Bunun yanı sıra bergamottan reçel de elde edilir.

İsmin kökeni Bey Armududur. Ancak İtalyanca Bergamotta Fransızca da Bergamote olarak değiştirilmiştir. Ancak Bergamotun anavatanı Doğu Hindistan kıyılarıdır. Son yıllarda çay kültürümüzde sıklıkla kullanıldı. Bunun yanı sıra ot İpek yoluyla Osmanlı zamanında da mutfakta ve saray sultanlarının kişisel bakımlarında tercih edilmiştir. Kozmetik ve ilaç sektöründe de tercih edilmiştir. Yapılan araştırmalarda bergamot çayı düzenli tüketildiğinde yaşanılan kronik uykusuzluğa iyi geldiği tespit edilmiştir.
BERGAMOTUN ÇAYI NE İŞE YARAR?

Normal limondan daha fazla C vitamini içeren bergamotun, bu sayede güçlü bir antioksidan görevi görür. Gün içinde tüketilen bir bardak bergamotun çayı, kandaki kötü kolesterolü dengeler. Kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan durumları en aza indirir. Sinir sistemini güçlendirerek ruhsal durumların etkilerini azaltır. Özellikle son yıllarda artan depresif hastalıkların önüne geçer. Vücuttaki enerji depolarını artırarak gün boyu yorgunluk ve uyku bozukluklarının yaşanmasını engeller. Sigara ya da çevresel koşullar nedeniyle vücutta artan nikotin oranını azaltır. Karaciğere kendini yenileme fırsatı sunar. 
BERGAMOTUN FAYDALARI NELERDİR?

Bergamot, içerdiği maddeler sayesinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle kas ve kemik tutulmalarında masaj sırasında kullanıldığında daha hızlı bir fayda gösterir. 
 
Kabuklarından elde edilen reçel sabah kahvaltılarında tüketildiğinde sindirim sorunlarına fayda sağlar. Özellikle mide ve bağırsakların fonksiyonlarını hızlandırarak metabolizmayı düzenler. Yüksek lif içerdiğinden uzun süre tok kalınmasını destekler. Bu da kilo vermeye yardımcı olur. Gün boyu enerji sağlayarak stres ve yorgunluk oluşmasını engeller.
 
Narinciye ailesine ait olduğundan diğerleri gibi bergamota bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuda giren virüs ve bakterilerin etkilerini azaltarak idrar yoluyla atılmasında yardımcı olur. 
 
Sadece bağışıklığı değil aynı zamanda boğaz enfeksiyonlarını da temizler. Kuru öksürüğü giderir. Aynı zamanda bergamot çayı tüketildiğinde ağız içinde de enfeksiyon oluşumunu önler. Tükürük bezlerini çalıştırdığından diş aralarında besin atıklarının neden olabileceği sararmayı engeller.
 
Antioksidan bakımından zengindir. Vücuttaki serbest radikalleri  temizler. Böbreklerde taş ve kum oluşumunun önüne geçer. Olmuş olan taşı ise kolayca dökmeyi destekler.
 
Sürekli uykulu hissetme gibi durumlar içinde ideal bir besindir. Çok az miktarda kafein içerdiğinden uykuyu engeller. Sinir hücrelerini daha zinde çalışmasını sağlar. Ayrıca vücudun sıvı oranını düzenler.
 
Üst solunum yolları hastalıklarının etkilerini azaltır. Aniden yükselen ateşi düşürür. Vücut ısısını dengeler. Organların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kaynak: Yasemin.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.