banner2
Öne Çıkanlar deniz üssü Kanal Urfa Edessa doktora domuyz

Balıklıgöl'de bir ilk

Türkiyede ilk defa Şanlıurfa BalıklıgölDevlet Hastanesinde endoskopik plantar fasia gevşetmesi ve ayak 1.mp artroskopik artrodezi ameliyatı yapıldı.
Türkiye’de ilk defa 3 farklı ameliyat uygulaması artık Balıklıgöl DevletHastanesinde yapılmakta. Bunlardan endoskopik olanlar Ortopedi Uzmanı Dr.Can YAPICI tarafından Amerika katıldığı kadavra kursları sırasında öğrendigi ve BalıklıgölDevlet Hastanesi Başhekimliği tarafından temin ettiği uygun optikler yani cihazlar sayende mümkün oldu.
AYAK 1.MP ARTROSKOPİK ARTRODEZİ

Ortopedi Uzmanı Dr. Can YAPICI tarafından Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi ne Başvuran bir hastanın; Ayak başparmak artroskopi ile ilgili. Halluk rijidus tanısı alan hastalarda (ayak 1. Metatarso falegeal eklem osteoartritinin latince ismi) medikal tedaviye yanıt vermeyen ilerlemiş olgularda eklem protezi yada eklem dondurma (artrodez) ameliyatları yapılmaktadır. Bu ameliyatda (artrodez) eklem açık hale getirilmekte ve eklem yüzleri yenildikten sonra plak yada vidalar vasıtasıyla eklem dondurma ameliyatı yapılmaktadır. Bu hastalarda 8-10 adet dikiş gerektiren yaralar yani insizyonlar açılmakta, bu durum hastanede yatış süresini maliyeti enfeksiyon riskini ve implant kullanımı artırmaktadır. Artroskopik eklem artrodezi ile 2 adet 0.5 cm lik 2 adet insizyon ile eklem kamera vasıtasıyla görülmekte küçük burr yada shaver uçları ile eklem debridmanı kapalı olarak yapılmakta ve scopi kontrolünde sadece 2 adet kanüllü vida ile artrodez yapılıp ameliyat sonlandırılmaktadır. Ameliyat süresi 30 dk olup hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir. Bu ameliyat yapmış olduğum araştırmalara göre türkiye de henüz uygulanmadı. Ameliyatın açık adı ayak 1.mp artroskopik artrodezi.
İkinci ameliyat halk arasında sıklıkla topuk dikeni olarak bilinen plantar fasiitis. Yine medikal tedavilere, silikon tabanlık kullanımına, ftr bölümünün dalga terapilerine ve steroid iğne uygulamalarına cevap vermeyen olgularda açık yöntemle topuk bölgesinden plantar fasia gevşetmesi uygulanmaktaydı. Aynı avantajlardan dolayı bu ameliyat tarafımca endoskopik olarak uygulanmakta ve hasta aynı 0.5 cm lik 2 adet insizyon ile aynı gün taburcu olabilmektedir. Bu ameliyatta tek kullanılan malzeme steri örtüm setidir.Bu ameliyat yapmış olduğum araştırmalara göre Türkiye de henüz uygulanmadı. Ameliyatın açık adı endoskopik plantar fasia gevşetmesi.
SOLİTER KEMİK KİSTİ

Üçüncü ameliyat İstanbulda 22 hasta üzerinde uygulanan bir ameliyat. Dünyada yaygın şekilde kullanılmakta fakat Türkiye de yaygınlığı çok yok. Özellikle çocukların uzun kemiklerinde yâda erişkinlerin kısa kemiklerinde ortaya çıkan basit kemik kisti yada soliter kemik kisti dediğimiz oluşumların cerrahi tedavisi açık yöntemle olmakta ve oluşan boşluk kemik grefti ile doldurulmaktadır. Bizim yöntemimizde hastaya sadece sedasyon anestezisi verilerek scopi altında sadece pembe uçlu kan iğnesi ile kist içine girilip kontrast madde ile kist sınırları belirlendikten sonra kist içeriği boşaltılıp aynı iğneden kist içine steroid (depomedrol) enjeksiyonu uyguluyoruz dikiş yok, hasta 1 saat sonra taburcu ve kolunu kullanabiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.