banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Urfa Haber Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir? Alzheimerin 10 belirtisine dikkat!

SAĞLIK - Alzheimer hastalığının, hem hastayı hem de yakınlarını etkileyen bir hastalık olduğunu ifade eden uzmanlar, Alzheimer hastalığında erken tanın çok önemli olduğunu söylediler. Peki Alzheimer nelerdir? Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir? “Dünya Alzheimer Günü” nedeniyle Alzheimer hastalığının  10 belirtisini sizler için uzmanlara sorduk. detaylar balikligol.com haberimizde...

Uzmanlar yaş ilerledikçe ortaya çıkan, demans yani bunamanın en sık görülen tipi olan Alzheimer hastalığının, hem hastayı hem de yakınlarını etkileyen bir hastalık olduğunu söyleyerek, kesin tedavisi olmayan ancak destek tedavi ve düzenli takipler ile kontrol altında tutulan Alzheimer hastalığında erken tanının çok önemli olduğunu belirtiler.

Unutkanlığın, çoğu insanın zaman zaman yaşadığı bir sorun olduğunu söyleyen uzmanlar; stres, yorgunluk gibi faktörlerin neden olduğu unutkanlıkların insan yaşamını etkilemediğini ve basit unutkanlıklar olarak tanımladıktan sonra yaş ilerledikçe ortaya çıkan, demans yani bunamanın en sık görülen tipi olan Alzheimer'in hem hastayı hem de yakınlarını etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çektiler.

Kesin tedavisi olmayan ancak destek tedavi ve düzenli takipler ile kontrol altında tutulan Alzheimer hastalığında erken tanın çok önemli olduğunu ifade eden Memorial Dicle Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Recep Toprak, “Dünya Alzheimer Günü” nedeniyle, Alzheimer ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi.

“Alzheimer ileri yaş hastalığıdır”

Unutkanlığın nedenleri oldukça fazla olduğunu belirten Uz. Dr Toprak, “Genç yaşlarda unutkanlığa yol açan nedenlerin tamamı ileri yaşlarda da unutkanlığa yol açabilir. Ancak, sadece ileri yaşlarda görülen ve unutkanlığa yol açan Alzheimer gibi bazı hastalıklar genç yaşlarda unutkanlığa yol açmaz.” dedi.

“Alzheimer bulaşıcı değildir, erkten tanı çok önemlidir”

Alzheimer hastalığının ameliyat, diş tedavisi ya da kan transfüzyonu ile bulaşıcılığı konusunda herhangi kesin bir bilgini olmadığını sözlerine ekleyen Toprak, “Yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalıktır. Önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkmaya başlar. Hastalık ilerledikçe, hastanın günlük işleri aksar, sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz hale gelir.” İfadelerini kullandı.

Alzheimerin 10 belirtisi

Alzheimer hastalığının, temel olarak 10 tane belirtisi olduğunu söyleyen Toprak, bu belirtilerden bir ya da birkaçı Alzheimer habercisi olabileceğine dikkat çekti.

Toprak, bu belirtileri ise şöyle sıraladı:

-Günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkanlığın başlaması,

-Gündelik işlerin aksaması,

-Konuşurken kelimeleri hatırlamaya çalışmak,

-Tarihleri ve her zaman yürüdüğü yolları hatırlayamamak,

-Çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekmek,

-Hesap yapamamak, pratik düşünmekte zorluk çekmek,

-Eşyaların yerlerini karıştırmak,

-Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik,

-Karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlamak,

-Sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak.

“Alzheimer kontrol altında tutulabilir”

Hastalığın kesin tedavisinin olmadığının altını çizen Toprak, “Ancak kontrol altında tutulabilir. Tabi, kontrol altında tutulabilmesi için erken tanı çok önemlidir. Yapılan mevcut tedaviler sayesinde hastalığın ilerlemesi yavaşlatılarak hastanın yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılır. Ayrıca, tedavi süresince ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli antidepresan ilaçlar kullanılır. Alzheimerin tedavisi süreci mutlaka nörologların takibinde yapılmalı, onlardan habersiz hastaya hiçbir tıbbi ve bitkisel ilaç verilmemelidir.” ifadelerini kullandı.

“Alzheimer hastalarına hayatlarının her alanında destek olunmalıdır”

Toprak, Alzheimer hastalarının ailelerine büyük görev düştüğünü de belirterek son olarak, “Öncelikle hastanın kendisine, cesaret ve güven duygusunu aşılamak için çabalamak gerekir. Hastanın yapacağı işleri, ev eşyalarının yerleri bir kağıda not alınmalıdır. Onun hastalık sürecinde mutlaka yardıma ihtiyacı olduğu kendisine kabul ettirilmelidir. Hasta kesinlikle azarlanmamalı, ona sevgi ve şefkat ile yaklaşılmalıdır. Unutkanlığı yüzünden ona tepki göstermemeli, unutkanlığı alay konusu yapılmamalıdır. Beslenmesine dikkat edilmeli, doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Arabayla trafiğe çıkmamaları konusunda ikna edilmeli ve bunu anlatırken mutlaka geçerli sebepler sunulmalıdır. Hastanın hobileri varsa mutlaka devam ettirmesi konusunda destek olunmalı, hobileri yoksa hobi edinmeleri için çaba gösterilmelidir.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.