banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

Aile hekimlerine Malnütrisyon eğitimi

  Türkiye'de Malnütrisyon (yetersiz beslenme) önlenmesi ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturulması amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bir ilaç firmasının katkılarıyla hayata geçirilen ''Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu'' projesi için Şanlıurfa SGK Binası’nda uzman hekimler tarafından, aile hekimlerine yeterli ve dengeli beslenme sunumu yapıldı.

Yapılan sunuma eğitimci olarak katılan Prof.Dr. Hasan Özen ve Prof.Dr. Teslime Atlı, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi hakkında aile hekimlerine ve uzman pediatri hekimlerine bilgiler aktardı. “Malnütrisyon önlemenin en önemli noktası emzirmeyi teşvik etmektir” Malnütrisyon hakkında açıklama yapan Prof.Dr. Hasan Özen, Malnütrisyon önlemenin en önemli noktası emzirmeyi teşvik etmektir” dedi.

Özen, “Malnütrisyon dediğimizde vücutta hücresel düzeyde de olsa işlevlerini bozacak derecede besin öğesi alımında dengesizlik olması. Dengesizlik olması dediğimiz hal, yetersiz alımda Malnütrisyon, fazla alımda Malnifüsyon. Belki şu an daha çok yersiz alım üzerine konuşacağız, ama 5-10 yıl sonra fazla alım daha bir ön planda olacak, malnifüsyon eşittir obezite olarak konuşmaya başlayacağız. Çocuklarda özellikle ilk 2 yaşına Malnütrisyon önlemenin en önemli noktası emzirmeyi teşvik etmektir.” Şeklinde konutu. Ardından sunumunu yapan Prof.Dr. Teslime Atlı ise, hastane branşlarındaki Malnütrisyon hastalığının oluşma yüzdelerine değinerek, hastaların tedavi altına alınması konusunda bu tür sunum ve projelerin faydalı olacağını söyledi. Atlı, “Her branşla ilgili Malnütrisyon riski oranlar var. Mesela Tıbbi Onkojilerde yatanlarda yüzde 43, Nöroloji kliniklerinde yatanlarda yüzde 25,9, yoğun bakımda yüzde 50’ye varan oranlarda. Bu branşların hepsinde yatan yaşlılarda Malnütrisyon olma olasılığı yine diğerlerinden yüksek. Peki, acı olan ne? Bunlardan sadece yüzde 52’sinin Malnütrisyon açısından herhangi bir tedavi aldığı görülmüş. Bu tür toplantıların, aslında Malnütrisyon hastalığı saptanan kişilere bir şeyler yapabilmek için etkili olacağını düşünüyorum.” İfadelerini kullandı. (Hüseyin Sürmeli-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.