banner2

Kürtler 80 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca asimile edilmiş, ezilmiş, Türkleştirilmeye çalışılmış, sırf Kürtçe konuştuğu için dışlanmış, yakalanmış, hapse atılmış.. vs. vs..

Kim ne derse desin! İlk olarak Ak parti hükümeti Kürt halkını ve dilini tanıyıp değer verdi, belirli bir yere taşıdı.. Ancak Anadilde Eğitim ve ikinci resmi dil sorunu ortada duruyor. Bunlarda zaman içerisinde karşılıklı iyi niyetle çözülür. Silahla hiç bir şey çözülmez... Silah kesinlikle çözüm değildir. Üstelik ellerinde silah olanlar Kürt haklarını savunma konusunda kesinlikle samimi değiller. Dışa bağımlı, dinsizlik ve bölücülük peşindeler...

Benim asıl üzerinde durmak istediğim okullarda ki zorunlu İngilizce dersidir. Ne zaman başladı bilmiyorum ama yıllardır ülkemizde ilkokuldan tutunda üniversitelere kadar, öğrencilere zorunlu İngilizce çok az okullarda da Almanca dersi verilir. Verilir verilmesine de, benim yaşım 41, henüz bu yaşıma kadar okulda verilen İngilizce ile İngilizce öğreneni görmedim.

Hiç kimse İngilizce kursuna gitmeden, özel ders almadan İngilizceyi bilmez. Okullarda zorunlu ders olarak verilen yabancı dile eğitimi, sadece çocuklara yük olmaktan ve bir zihin karmaşa-lığından başka bir şey değildir.

Bunun yerine (en azından şimdilik bazı bölgelerde) Okullarda İngilizce yerine Kürtçe/Kürt edebiyatı dersi verilmelidir. Çünkü ilkokuldan üniversiteye kadar İngilizce dersi olduğu halde, İngilizce öğrenen kaç kişi var? Üstelik Kürtçe/Kürt edebiyatı, öğrenilmesi gereken bir dildir, ülkemizde ki 20 milyon Kürt halkı ve beraber yaşadığımız Türk halkı için bu gereklidir…

Ana dil kutsaldır. İnsan hakkıdır. Ana sütü gibi helaldir. En temel haktır. Hem bu ülkenin asli unsuru olan Kürt halkının İngilizler kadar değeri ve hakkı yok mu ki; İngilizce dersi varda Kürtçe dersi yok!

Şimdi birileri yine ortak dil edebiyatı yapacak ama inanın bunlar çözüm değil, çözüm; insan haklarıdır... Çözüm komşuna, yurttaşlarına, dindaşlarına, yabancılardan daha fazla değer vermededir…

Yok efendim ortak dil varmış, yok İngilizce dünyanın ortak dili imiş! Olsun, isteyen bu dili öğrensin, kimse öğrenmesin mi diyor! Keşke imkân olsa da her dili öğrenebilsek…

Yine tekrar ediyorum, ana dilde eğitim şarttır, ana dilde eğitim insan hakkıdır. Ana dilde eğitim hakkını engellemek; gasptır, insanlık suçudur… Bu böyle biline!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.