banner2

     Evet, Müslüman sorumludur. Çünkü Allah’a ve tevhid akidesine inanmıştır. İmanı sayesinde diğer insanlardan daha üstün bir konuma gelmiştir.

     Yüce Allah insanları imtihan için/kendisine ibadet ve itaatle kulluk etmemiz için yaratmıştır. Bu imtihanın merkezinde de şüphesiz tevhid vardır.

     Tevhidi bir ağaca benzetirsek meyveleri de; başta iman, ibadet, güzel ahlak, adalet, hak-hukuk, iyilik, takva yani kısaca; “Allah-u tealaya O’nun istediği şekilde kul olmak olacaktır.”

     Bu sebeple Müslüman kişinin ölene kadar bitmeyen, tükenmeyen, kişinin hayatına şekil veren, yön veren, kişiyi şahsiyetli kılan onu dünya ve ahirette, (hayatta ve hayattan sonraki hayatta) mutlu bir sonuca götürecek görevleri, sorumlulukları vardır.

     Yüce Allah buyuruyor: “Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet ve itaatle (kulluk) etsinler diye yarattım.”(Zariat süresi 56)

     Deki: “Benim namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi Allah içindir.”(en’am suresi 162)

     Yüce Allah bizi yaratmış, bize rızık veriyor ve bizi imtihana tabi tuttuktan sonra bizi yine dünyadan alacaktır. “Her nefis ölümü tadacaktır” Bundan kaçış yoktur/olamaz.

     Yüce Allah bizden onu birlemeyi ( Tevhidi), O’ndan başka güç tanımamayı, O’nun otoritesinden başka otoriteye boyun eğmemeyi, O’nun hüküm koymada; tek yetkili ve etkili olduğunu bilmeyi ve kabul etmeyi…

     Yine kitap olarak, Kuran’ı, din olarak İslam’ı, önder ve rehber olarak Resulullah (sav)’i kabul etmeyi ve bunların hedeflediği ve çizdiği sınırlarda kalmamızı emrediyor.

     Başta ana babamız olmak üzere akrabaya, darda kalana, komşulara, bütün topluma ve bütün insanlara ve hatta bütün yaratılmışlara hak ettikleri kadar saygı, yakınlık, yardım, ilgi ve alaka göstermemizi, onlarla iyi geçinmemizi ve onlara zarar vermememizi emrediyor.

     Yüce Allah insanları/Müslümanları şirkten men ediyor. Şirkten uzak kalmayı ve şirkin büyük bir zulüm olduğunu Kuran’da açık bir şekilde belirtiyor. İslam sadece kuru bir imandan ibaret değildir.

     İslam insanın/Müslüman-ların/insanların her hareketine her fiil ve davranışına müdahildir. İslam Müslüman kişiyi şahsiyetleştirir, olgunlaştırır ve ona safını, yerini belirlemesini bildirir.      

     Unutmayalım ki İslam parçalardan oluşan bütünü ifade eder. Bu parçalardan bazıları şunlardır. İman, tevhid, ibadet, ahlak, hak-hukuk, muamelat, iyilik, Salih amel, helal-haram, takva, İslamı tebliğ etmek, İslamı anlamak ve anlatmak, aileyi korumak, nesli devam ettirmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmak, şeytan ve dostlarından uzak durmak, dünya gerçeklerini bilmek, tağutlara uymamak, İslam’ın mesajını/vahyi hayata hâkim kılmak, kısacası Allah-a; O’nun istediği şekilde kul olmak…

     Yüce Allah’ın efendimiz (sav)’in şahsında ümmetine ve bütün insanlığa ulaştırması için emrettiği gibi bir hayat yaşamak ve yaşatmak her kişinin ve her Müslüman’ın temel görevi ve ana hedefi olmalıdır. Yüce Allah buyuruyor:

     “Ve deki: çalışın, yaptıklarınızı hem Allah görecek hem resulü, hem de müminler görecektir. Sonra da gizliyi ve açığı bilen Allahın huzuruna getirileceksiniz. İşte o zaman, neler yaptığınızı size O bildirecektir.” (Tevbe suresi 105).

      Müslüman; İslam ve Kur’an-a teslim olandır. Müslüman; İslam ve Kur’an-a uyan kişidir. İslam ve Kur’an-ı kendine uydurmaya çalışan değildir. Bu böyle bilinmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.