banner2

İslam Tarihinde Mekke’nin fethi büyük bir olaydır. Her Müslümanın bu olayı okuması, anlaması, dersler çıkarması kaçınılmazdır. Geniş bir konu olmakla beraber, az ve öz ifadelerle fetih olayını yazmak istiyorum. Fetih savaşın zıddıdır. Savaş öldürme, hayat hakkı tanımama, ben güçlüyüm o zaman haklıyım güç kullanarak galip gelme sanatıdır. Fetih ise böyle değildir. Fetih Peygamberi bir metottur. Fetihte kutsal mabetlere (Cami veya kilise) Din adamlarına dokunma yoktur. Kadınlara çocuklara, yaşlılara dokunmak hiç yoktur. Fetihte meyve ağaçlarına ekinlere bile dokunmak asla yoktur. Mekke’nin Fethi hicretin 8.Yılında vuku bulmuş, asıl Mekke’nin fethi ise  11 Ocak 630 da olmuştur. Ülkemizde birkaç yıldır. Anadolu Gençlik Derneği, Mekke’nin fethini 11 Gün öne alarak, her yıl 31 Aralıkta Mekke’nin fethini kutlamaktadır. Kutlama gayesi ise, Noel baba bataklığına batan, günah işlemede zirve yapan, Müslümanları bir nebze de olsa bu bataklıktan kurtarmaktır.

Ümmetin manevi değerlerini dert edinen, başta Anadolu Gençlik derneği ve etkinliklerde emeği geçen, bu etkinliklere katılanlardan Allah razı olsun. Bu isyan gecesinde tüm kıt şartlara rağmen ülkenin tüm sathında böylesi bir etkinlik her türlü methe şayandır. Bir isyan gecesini daha geride bıraktık. Allah Müslümanlara feraset versin. Konumuz Fetih Hicretin 6. yılında hac yapmak için Medine Müslümanları Allah resulü ile Hüdeybiye denilen yere gelmişler. Mekke Müşrikleri Müslümanların hac yapmasını engellemişler, savaş çıkmasın diye iki taraf arasında Hüdeybiye antlaşması yapılmıştır. Çok zaman geçmeden Mekke Müşrikleri bu antlaşmanın ilkelerini delmişler.10 Yıl savaş yapılmayacak denmiş onlar bir yıl geçmeden Müslümanların kanını dökmüşler. Allah resulü (SAV)  kan dökenlerden kan bedeli istiyordu. Müşrikler buna yanaşmadılar. Dün yanaşmadıkları gibi, bu günde yanaşmıyorlar. sözlerinin eri değiller. Bu döneklik inançsızların cibilliyetlerinde var demek,

Allah Resulü bunun üzerine hemen ashabını topladı. Görev taksimatını yaptı. On bin askerle Medine’den Mekke fethine koyuldular. Mekke müşriklerinin yüreklerine ateş düşmüştü. İslam ordusu Mekke’ye yanaşınca Allah resulü askerlerini Mekke dağlarına dağıttı ve her kes bir ateş yaksın dedi. Müşrikler bunu görünce kaçacak yer aradılar, Allah’ın vaadi kesindir. Mekke fethedilecektir. Hemen Allah resulü şer güçlerin başı Ebu Süfyan’a haber gönderdi. Bize saldırmazsanız biz saldırmayız. Tek kurtuluşunuz teslim olmaktır. Ve İslam ordusu Mekke’ye önce Kâbe’ye girdiler. Allah resulü secdeye kapandı dualar etti, Bilali Habeşi’ye emirle Kâbe’nin üstüne çık ezan oku, ezan okundu, Kâbe’de bulunan 360 Put param parça edildi, Putçuluğa son verildi.

Diğer putlarla uğraşmak için seferberlik ilan edildi böylelikle Mekke fethedildi. Mekke fethi bir modeldir. Alınacak çok dersler vardır. Doğum yerinden, öz yurdundan, akrabalarından, mal mülklerinden Medine’ye hicret edenler tam 8 Yıl sabır etmişler. Acele ile fetihler olmaz. Sabır silahının nasıl kuşandığının en büyük kanıtıdır. Mekke feth edilince hiç kan akmamış ibret tablosudur. Daha önce Mekke’de iken başta Allah resulü olmak üzere Müşriklerin zulmüne kim uğramışsa, onlardan intikam alınmamıştır. En büyük ders ise af etme yetkisini kullanmadır. Fetihlerde en büyük etken gönülleri fethetmektir. Mekke fethindeki İslami ilkeleri Allah cümlemize nasip eylesin. İslam tarihinde din için 8 fetih yapılmış, galip mağlup olunmuş, her iki taraftan ölenlerin sayısı beş yüzü geçmez. Öldürmekle övünenlere küpe olsun. Hak yolda fetihlerimiz Mübarek olsun. Vesselam…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.