banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Faruk Çelik

Şanlıurfa'da Yüzyıllardır devam eden zikri durduran despot vali

Şanlıurfa'da Hazreti İbrahim Peygamber'in doğduğu mağara olarak da bilinen ve Kadiri Şeyhlerinden Dede Osman Avni'nin türbesinin bulunduğu Dergah Camii'ne (Mevlid-i Halil Camii) gelen binlerce Kadiri Tarikatı üyesi burada zikir yapıyor. Kökü, Kadiri tarikatının kurucusu ve İslam bilgini Abdülkadir Geylani'ye kadar uzanan zikir geleneği sabah ve ikindi namazlarından sonra vatandaşların da katılımıyla yüzyıllardır devam ediyor.

NEDİR BU ZİKRİN GEÇMİŞİ?

Dede Osman Avnî hazretlerinin Irak'tan Şanlıurfa'ya getirdiği zikir, vefatından sonra mürid ve halifeleri Evrad-ı Şerif'i okumaya devam etmiştir. O günden bugüne devam eden Evrad-ı Şerif ise Abdülkadir Geylanî hazretlerinin tarikatının evradıdır. Tarihi Abdülkadir Geylanî hazretlerine kadar gider ancak Şanlıurfa'da okunması Dede Osman Avni hazretleriyle başladı.

DESPOT VALİ ZİKRİ DURDURDU

Bu zikir geleneği sadece sadece 1960 ihtilalinde dönemin cunta valisi Alaaddin Kraltarafından durdurulmuş. Asker kökenli bir vali olan Alaaddin Kral, 22 ay boyunca despot ve sevimsiz tavırlarıyla Urfalıların nefretini kazanmış vali olarak hala dillerdedir.  Vali Alaaddin Kral, zikrin bir zararının olmadığına ikna olunca zikir geleneği kaldığı yerden günümüze kadar gelmiş…

HER VATANDAŞ ZİKRE KATILABİLİYOR

Esma-ül Hüsna, sûrelerden ayetler ve duaların okunduğu zikir bir saat sürüyor ve dileyen her vatandaş zikre katılabiliyor. Zikir tüm İslam aleminin mutluluğu ve huzuru için edilen dualarla son buluyor…

"SİYASETLE İŞİMİZ YOK"

Daha önce gerek yazılı gerekse görsel basının kendilerini, yanlış tanıttığını ifade eden tarikat üyeleri "Bizim işimiz dua ve zikir. Herhangi bir siyasi bağımız yok." diye konuştu.

 

KAYNAK: http://www.haber7.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.