banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Urfa'da boşanmalar hızla arttı! TBMM harekete geçti

Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu (Kısaltılmış adıyla: “Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu”) 14.01.2016 tarihinde çalışmalarına başlamıştır.    
Komisyonumuz, 21-22 Şubat 2016 tarihlerinde kamu kurumlarının iyi uygulama örneklerini yerinde görmek, varsa sorunları tespit etmek, belediyelerin ve STK’ların aile kurumunun güçlendirilmesi amacıyla yürüttüğü çalışmalarını ve uygulamalarını yerinde incelemek amacıyla Kilis ve Şanlıurfa illerine bir çalışma ziyareti gerçekleştirecektir.
21 Şubat 2016 Pazar günü Şanlıurfa’da çalışma ziyareti kapsamında ilk olarak Vali İzzettin Küçük ziyaret edilecektir. Ardından ASP İl Müdürlüğü, Yenice Kadın Kültür Merkezi, Şanlıurfa İl Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu ziyaret edilerek incelemelerde bulunulacaktır. Yereldeki uygulayıcıların (Aile Hâkimi, Avukat, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Kolluk, STK) dinleneceği bir toplantıdan sonra ASP İl Müdürlüğünde;
-Harran SHM (Evlilik Öncesi Eğitimler)
-ASP İl Müdürlüğü (Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı hizmeti)
-Büyükşehir Belediyesinin ailelere yönelik faaliyetleri
-Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü İlçe Belediyelerinin sunum yapacaktır.
Son olarak ŞÖNİM ziyaret edilecek ve uzun yıllar mutlu evlilik sürdüren Şanlıurfalı bir aile ziyaret edilecektir.
22 Şubat 2016 Pazartesi günü ise heyet Kilis’te incelemelerde bulunacaktır. İlk olarak Vali Süleyman TAPSIZ’ı ziyaret ettikten sonra, Öncüpınar Suriyeli Sığınma Kampı ziyareti gerçekleştirilecektir. AFAD yetkililerinden kampla ilgili alınacak brifingin ardından ASP İl Müdürlüğü çalışmaları (Suriyeliler için Aile Eğitim Programı vb.), Sağlık Bakanlığı faaliyetleri, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ailelere yönelik çalışmaları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ailelere yönelik çalışmaları hakkında yerinde incelemeler yapılacaktır. Kampta kalanların görüş ve talepleri alınacaktır.
Kamp ziyaretinin ardından İl Özel İdaresi Toplantı Salonunda ÇATOM (Çok Amaçlı Toplum Merkezi) faaliyetleri, Kilis Belediyesi’nin Suriyeli sığınmacı aileler hakkındaki sunumu ve sonrasında yereldeki uygulayıcılar dinlenecektir. (Aile Hâkimi, Avukat, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Kolluk, STK). Son olarak Kilisli ailelerin evliliklerle ilgili deneyimlerini dinlemek üzere bir aile evinde ziyaret edilecektir.
Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu 10’u AK Parti’li, 4’ü CHP’li, 2’si HDP’li ve 1’i MHP’li 17 Üyeden oluşmaktadır. 14 Ocak 2016 tarihinde çalışmalarına başlayan Komisyonun çalışma süresi 3 aydır. Araştırma Komisyonunun çalışma süresi, TBMM İç Tüzüğüne göre, 1 aylık ek çalışma süresini de kullandığında, 14 Mayıs 2016 tarihinde, hazırladığı raporu TBMM Başkalığına sunması ile sona erecektir. Komisyon, TBMM temsil edilen tüm siyasi partilerin ortak önergesi ile kurulmuştur.
Meclis Araştırma Komisyonu, aile bütünlüğünün korunması ve boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi amacıyla kurulmuştur. Komisyon, aile birliğinin korunması ve boşanma olaylarını sadece kadın, sadece eş veya çocuk perspektifinden ele almak yerine bütün parametreleriyle bütüncül olarak ele almayı hedeflemektedir. Bu sebeple aile kurumunu oluşturan eşler, çocuklar kadar aile büyükleri, kardeşler, yakın akrabalar gibi ailenin her bir üyesinin yaşadığı sorunları da ele alacaktır.
Komisyon, çalışmaya başladığı tarihten bu yana kamu kurumlarından, STK temsilcilerinden ve akademisyenlerden Türkiye’nin aile yapısı, boşanma nedenleri, aile içi şiddet gibi konularda yaşanan sorunlar ve kurumların çözüm önerileri konusunda bilgi almıştır.
Komisyon, araştırma alanına giren hususları yalnızca olumsuz örnekleriyle değil, olumlu rol modellerini de dinleyerek inceleyecektir. Esas hedef ailenin ve bireyin bir sorunla karşılaştığında bunu ayrılık veya şiddetle değil, olumlu bir davranışla nasıl çözebileceğini öğreneceği yöntemlerin araştırılmasıdır. Bu doğrultuda bireyin ve ailenin çözüm üretme kapasitesinin artırılması aile kurumunun güçlendirilmesinin temeli olarak görülmektedir.   
Boşanma sürecindeki ailelerde ve aile bireylerinin mağduriyet yaşamadan boşanma sonrası sürece sağlıklı bir geçiş yapılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması da Komisyonun öncelikleri arasındadır.

HEYETİN PROGRAM ŞU ŞEKİLDE:

10.30-11.00 Valilik Ziyareti
11.15-11.30 ASP İl Müdürlüğü Yenice Kadın Kültür Merkezi Ziyareti
11.45-12.15 Şanlıurfa Müftülüğü Aile İrşad Bürosu Ziyareti
13.45-15.15 Yereldeki Uygulayıcıların Dinlenmesi (Aile Hakimi, Avukat, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Kolluk, STK)
15.30-17.00 ASP İl Müdürlüğü Toplantı Salonu
                    -Harran SHM (Evlilik Öncesi Verilen Eğitimler)
                    -ASP İl Müdürlüğü (Boşanma Süreci Danışmanlığı Faaliyetleri)
                    -Büyükşehir Belediyesinin Aileye Yönelik Faaliyetleri
                    -Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü İlçe Belediyeleri Sunumu
17.15-17.45 ŞÖNİM Ziyareti
18.00-18.30 Aile Ziyareti
18.30 Gaziantep'e Hareket

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.