banner2

Ramazan Bayramından sonra Müslümanların ikinci bayramı olan Kurban bayramı gölgesi üzerimize düştü.  Rabbim hepimizi kavuştursun. Kısmet olursa 24 Eylül 2015 Perşembe günü Kurban bayramının birinci günüdür.30 Ağustos 2015 günü Dünyalıkta olsa zafer bayramını kutladık. Milli bir bayramı hep hükümet erkânı kutluyor. Tabana halka inmemesinin nedeni kafamda soru işaretlidir.  Kazanılan o zaferin ruhu 93 sene sonra kayıp olmuştur. Hep geçmişle övünülür aynı ruh insanını yetiştirmede sınıfta kalmışız kimse aklına getirmez.

Siyaset köpüğü her şeyin üzerinde seyrediyor. Kurban Allah’a yakın olmak demektir. Hanefi mezhebine göre Kurban günlerinde ihtiyacından fazla parası olan, Kurban parasını teminde sıkıntısı olmayanın kurban kesmesi vaciptir. Şafii mezhebinde ise Kurban kesmek sünnettir. Bu dini ibadeti şuurluca yerine getirmek, anlamını bilmek her Müslüman’ın görevidir. Kurban bayramına az bir zaman kala kurban simsarlarının yalanlarını fıkıh dışı söylemlerini her sene olduğu gibi bu sene de yazılı ve görsel medyada müşahede ediyoruz. Vekâletle kurban kesimine hele kurbanı görmeden etini dağıttım düşüncesine ben inanmıyorum. Bu bir güven meselesi, İslam fıkhından öğrendiğim kurbanın en faziletlisi kişinin kendi kurbanını kesmesi ve kendisinin Dağıtmasıdır. Ekranlarda Kurbanlıkların içine girerek kurbanlıkları göstererek bir kurban hisse bedeli 175 TL küçükbaş kurbanlıklar 375-550-600-650TL diyerek duygu sömürüsü yapılıyorsa bu oluşumlara benim İnanasım gelmiyor. Söylemler hem cıvık hem de yavan. Bir köyde bir ilçede bir İlde fakir varsa ki, vardır. Kurban etleri öncelikle bu fakirlere verilmelidir.

Fıkıhta kurban etleri niçin üçe bölünüyor bunun bir manası vardır. Bir sınıf var ki fakirde değildir dost ve akraba sınıfıdır. Bu üç sınıf birincisi: aile efradı, ikinci sınıf:  fakirler, üçüncü sınıf: dost ve akrabalardır. Bu üç sınıfı mahrum etmek nazara almamak kurban etini gasp sanatıdır. Bu işle uğraşan çok arkadaş belki bu yazdıklarıma kızacaktır. Dinimiz ne diyorsa onu yazmak halkı bilgilendirmek dini bir görevdir diye düşünüyorum. Yaşadığım ile gördüklerim insanı şaşırtıyor. Hacı efendi kurban kesiyor kurban etini hiç dağıtmıyor paketleyip dondurucuya koyuyor. Hal bu ki kurban etinin üç günden fazla evde olmaması gerekir. Bunu çok kişi yapıyor Kasaplıkla uğraşan kardeşlerimiz bunun acısını aylarca çekiyorlar. Bu kurban etleri bitsinde etimi satayım diye. Tüm ilahi dinlerde Kurban kesme vardır. İbrahim AS. Peygamber olduğu halde verdiği bir sözden dolayı oğlu İsmail’i bile Allah yoluna kurban etme imtihanı ile karşı kalıyor ve imtihanı kazanıyor.

Peygamberimiz de, tüm sahabeler, tabiinler de kurban kesmişlerdir. Kurbanı inkâr etmek hafife almak hayvan katliamı demek dinsizlik alametidir. Kurban bayramında Kurban ve hac beraberdir. Haccın iki çeşidinde Kurban kesmeden ihramdan bile çıkılmıyor. Kurban kesildikten sonra ancak ihramdan çıkılabiliyor hac tamamlanmış oluyor. Hac için Arafat, Kâbe tavafı farz,  Hac için kurban kesmek ise vaciptir. Şafiilerde kurban sünnet olduğu için bayramdan öncede bayram günlerinde de kurban kesilebilir. Tüm ibadetler Allaha yakın olduğumuzu gösterdiği gibi Kurban ibadeti de bizi Allaha yakınlaştırmalıdır. Bu yakınlık nedir? Emir ve yasaklardır. Allah yoluna malını kesebilen bir Mümin yaşantısında Kur’an, sünnet, fıkıh ilkelerini düstur etmeli tüm yaşam alanlarına hâkim kılmalıdır. Nede olsa Hükümetimiz, Emekli memura bir çerez parası kadar zam vermiş ya, aman kurban kesmede geri kalmayın.

İnsanları Allah’a Peygambere yakın değil de, Partilere, liderlere, meşreplere, Topun her çeşidine, İnternet tuzağına kim insanları yakınlaştırmaya çalışıyor, mücadelesini veriyorsa bir an önce bu cahiliye adetlerinden vazgeçmelidir. İnsanlık manevi yönden büyük yıkımlarla karşı karşıya kalmış. Nerede Dinin tellalları. Batıl davalar uğruna her kes görevini eksiksiz yapıyor. Ümmet fertleri için, yalan, Faiz, Zinanın her çeşidi, iftira, bana necilik, Haram kazançlar, cehalet, Güvensizlik, İsraf, putçuluk Toplum fertlerini sarmıştır. Böylesi bir toplum ferdi Nasıl Allah’a yakın olabilir. Kurban konumuza dönecek olursak Kurban dini bir ibadettir. Bu ibadetin tüm detayları İslam fıkhında yazılıdır. Her Müslüman insanı Allaha yaklaştıracak bu ibadet şeklini sağlam fıkıh kitaplarından öğrenmeli. Kurbanını öylece kesmeli ve dağıtmalıdır. Deri, Kurban, eti, Sadaka, Zekât Hırsızlarına fırsat vermemek için çaba göstermelidir. Müslüman ne aldatmalı nede aldanmalıdır. Zengin olmak için her ferdin çaba göstermesi şart değildir. Ancak her ferdin dürüst, sağlam olması için çaba göstermesi zaruridir. Dinimize göre Günde beş vakit namaz vardır. Tüm İslam ülkelerinde Namaz altı vakit olmuş, Çünkü her gün Cenaze Namazları kılınıyor Niçin Neden?  Allaha yakın olmak için iyi ameller işleyin…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.