banner2


Yapılan her hayır, hasenat, iyilik ve güzellik mutlaka Allah rızası için yapılmalıdır ki makbule geçsin ve Allah indinde kabul edilsin. Bu yapılan güzel amellerden biride her yıl Zilhicce ayına tekabül eden Kurban Bayramımızdır. Kurban ne ettir, nede tatil… Kurban İbrahimce bir adanış, İsmailce bir teslimiyettir. Diğer ibadet şekillerinde olduğu gibi, Kurban ibadetinde de insanımız bazı şeyleri es geçerek, kurban ibadetini yerine getirmeye çalışıyor. Önerim: Her Müslüman’ın Büyük İslam İlmihallerinin özellikle Kurban bölümünü bayramdan önceden okumaları, okumak bilmiyorlarsa ya bilen birilerine okutup anlamaları veya dinin görevlileri olan Hocalarımızdan, her konuyu ve bu konuyu öğrenmeleridir. Yoksa kaş yapayım derken göz çıkarmış olmasınlar. İbadetler yapılırken, ilahi kanunlara bakmak, sünnete bakmak, fıkha bakmak zarureti vardır. Ta ki ibadetlerde yaşantımızda yanlış yapılmasın ve yerini bulsun. 
Kurban yakınlık demektir. Müslümanlık bilincimizi yenileyen millet olma irademizi canlı tutan, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan, Kurban Bayramı’na bizleri İnşaAllah yeniden kavuşturacağı için, yüce Rabbimize hamd ediyor, sevgili peygamberimize salât-ü selam ediyorum. Kurban ibadeti, Kur’an-ı Kerimde ilahi simge ve dini sembollerden biri olarak ifade edilmektedir, kurban kesme işlemi başlı başına bir kulluk görevi olarak öngörülmektedir. Bu bakımdan Kurban Bayramı’nda, Bayram namazından sonra Kurban kesmek dini bir vecibedir. Mukim (yolcu olmayan), hür ve zengin olan her Müslüman Allaha yakın olmak ve onun sevgisini kazanmak niyetiyle kurban kesmelidir. Cenabı hak; Kevser suresinde mealen şöyle buyurmaktadır. “Ey Muhammed doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” Kurban kesmek mali bir ibadet olup dini hüküm olarak da vaciptir. Allah’ın vermiş olduğu nimetlere karşı bir şükran ifadesidir.
Kurban ibadeti kişiye gerektiğinde malını ve canını Allah yolunda feda edebilme bilincini ve servetini başkalarıyla paylaşabilme duygusunu kazandırır. Onu cimrilik hastalığından dünya malına karşı aşırı derece de tutkunluktan kurtarır. Zengin ve fakirlerin birbirleriyle kaynaşmalarına ve bayram günlerince fakir ve yetimlerin sevinmelerine sebep olur. Kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutup sosyal adaletin gerçekleşmesine katkı sağlar. Bayramlar sevinçlerin paylaşıldığı kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, fakir ve yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin ağırlandığı, mutluluk, sevinç ve ibadet günleridir. Bu nedenle yardımlaşma ve dayanışmaya vesile olan bu Kurban Bayramı günlerinde anne ve babamızı, akrabalarımızı, yaşlı ve kimsesizleri, dost ve komşularımızı ziyaret edip bayramlarını tebrik edelim. Uzaktalar ise telefon ya da mesajla bayramlarını kutlayalım hal ve hatırlarını soralım. Dargınların ve küskünlerin barışmasına yardımcı olalım. Kendi çocuklarımızı sevindirirken, fakir yoksul ve yetim çocuklarını da sevindirilmelerine imkân sağlayalım. Keseceğimiz kurbanların etlerinin üçe taksim edilerek bir bölümünü direk olarak muhtaç olanlara, bir bölümünü Kurban kesmeyen akrabalara vermeyi unutmayalım. Kalan bir kısmını da ailemize ayıralım
          Mali bir ibadet olan kurban kesim işlemlerini kurbanlık hayvanlara eziyet etmeden gerçekleştirelim. Ehil olmayan kimselere kurban kestirmeyelim. Çevre temizliğine ve halk sağlığına duyarlılık göstererek kurban atıklarını gelişi güzel yerlere atmayalım. Arife günü sabah namazında başlayan ve bayramın dördüncü günü ikindi namazında sona erecek olan Teşrik tekbirlerini her farz namazdan sonra getirmeyi unutmayalım. Bu duygu ve temennilerle Kurban Bayramınızı gönülden tebrik ediyor, cenabı haktan bu bayramın bizlere, ülkemize, İslam âlemine ve bütün insanlığa huzur ve mutluluklar getirmesini temenni ediyorum. Selamla Kalın Selamette Kalın.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.