banner2

Tarih dedin mi, Şanlıurfa akla gelir. Göbeklitepe kazılarında ortaya çıkan tarihi eser araştırmasında Şanlıurfa'nın tarihi 11 500 yıllık olduğu söyleniyor tarihçiler tarafından.

Şanlıurfa yerleşim merkezi olarak belki Göbeklitepe yerleşiminden daha da tarihi veya ona yakın bir tarihe sahiptir.

Nitekim şehrin ortasındaki Haleplibahçe mevkiinde yapılan kazılarda amazon mozaikleri çıktı.

Böyle bir girişten sonra asıl konuya gelelim.

Şanlıurfa valisi Sayın Nuri Okutan başkanlığında, Cuma günü İl Özel İdaresi genel sekreterliği konferans salon'unda Şanlıurfa Merkez Kültür Varlıkları değerlendirme ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantı, Vali Yardımcısı Yıldıray Malgaç'ın Şanlıurfa'nın tarihi kültür yerlerini slayt sunumu ile tanıtmasıyla başladı. Malgaç, Şanlıurfa'da bulunan kale, kapılar, surlar, hanlar, camiler, dini mekânlar ve türbeler, kültür merkezleri, müzeler, pazarlar ve çarşılar, köprü, su kemeri ve çeşmeleri slâyt sunumunda ele alarak, bunlarla ilgili yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Bu konuda benim bir teklifim var!...

Şanlıurfa eski yerleşim alanın tamamını boşaltıp koruma altına alınması gerek.

Biriket ve tuğlalarla yapılan tüm yapılar ortadan kaldırılmalı, kazılar yapılmalı, ortaya gerçek tarih çıkarılmalı.

Bir Kemer, bir Cami, bir Hamam, bir Köprü onarmakla turistler için cazibe merkezi olamaz. 

Eğer Eski Urfa koruma altına alınırsa Dünyanın en büyük “açık hava müzesi” olur.

Eski Urfa dediğimiz yerleşim merkezinde yollar dar, Belediye açamıyor. Bazı yolları trafikten men etmeyi düşünüyor. Tılfındır, Kaleboyu, Yakubiye vs. gecekondu olduğu için belediyeye dönüşümleri büyük bir külfet.

Belediye ve TOKİ öncülüğünce şehir başka bir alana taşınsın. Daha modern, alt yapısı ve üst yapısı bitmiş bir şehir ortaya çıkar.

Hem dini yönden önemli merkezlerden biri. Atamız Hz. İbrahim (as) doğduğu mağara ve Balıklıgöl unutulmamalı. İnanç turizmi bakımından daha bir anlam ifade ediyor.

Yine Dünyanın en eski üniversitesi kabul edilen Harran Üniversitesi kazı çalışmalarını üstlenerek ismine layık bir görevi yerine getirmiş olur

Çalışmaları yürüten Sayın Nuri Okutan, orda bulunan Belediye başkanı Sayın Ahmet E. Fakıbaba ve yine orada bulunan Harran üniversitesi Rektörü Sayın İ. Halil Mutlu Dünyanın en büyük müzesi açmak için öncülük edebilirsiniz. Umuyorum ki; kamuoyu arkanızda olacaktır.

Ne dersiniz Dünyanın en büyük müzesi açılamaz mı?

İLGİLİSİNE

Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak lazım. (Necip Fazıl Kısakürek)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.