banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Faruk Çelik

Urfa'da Hat Müzesi Açılsın

 

Bu müzenin açılması durumunda hat ustası Muhammed Behçet Görgün efendi dağınık olan bir çok eserin bir araya toplanacağını söyleyen Yasin Küçük; "Urfanın değerli hat ustası Muhammed Behçet Görgün efendi adına bir müze açmak lazım şu an için bir çok cami, iş yeri ve özel kolleksiyonlarda Behçet efendiye ait hat levhaları var, bunların tamamının bir an önce toplanması lazım, korkarım yakın zamanda camilerdeki bu hat koleksiyonları yağmalanır. Bu eşsiz eserler müzeye dönüştürülse, aynı zamanda bu müzede süreli bir şekilde hat, ebru, tezhip, ney gibi islami hat sanatları, osmanlıca kurslar verilse çok iyi olur. Etkili ve yetkili makamları göreve davet ediyoruz" diye konuştu.

Sanatçı ve yazarlardan destek yağdı

Bu projeye Şanlıurfalı sanatçı ve yazarlardan destek yağdı. projenin sadece bir müze ile kalınmaması gerektiğini söyleyen Yazar Yaşar Duru ; "Hat Müzesi ile de kalınmamalı. Müzenin içinde hat öğrenmeyi arzulayan insanlara yol gösterecek hocaların ders verdiği dershaneler de yer almalı. Ayrıca Behçet Arabi'nin rahle-i terdisinde bulunmuş öğrencilerinden hayatta olan kaldı mı bilmiyorum. Varsa o arkadaşlar üstada dair hatıralarını yazmalı" diyerek müze ile ilgili görüşlerini ifade etti.

Fotoğraf Sanatçısı Selahattin Eyyubi Güler; "Bu hat müzesi urfa'ya acilen lazım" derken,  Grafiker ve Ressam olan Mustafa Dörtbudak ise; "Bu projenin peşini bırakmazsak Allah'ın izniyle ARABİZADE BEHÇET GÖRGÜN HAT MÜZESİ' ni görürüz inşaallah. Elbette birileri bu çağrıya kulak verir. Eğer vermezlerse biz niyet eder hep beraber yaparız" dedi. 

BEHÇET ARABİ KİMDİR?
1889  yılında Urfa'da doğdu. Arabizade Hamit Bey'in tek evladıdır. 13 14 yaşlarında Halilür Rahman Medresesi'nde Ahmet Vefik Efendi'den hat dersleri ve akabinde icazet aldı. Üç çocuk babası iken seferberlikte askere alındı. Medine'de 5.5 sene askerlik yaptı. Medine'de bulunduğu sırada Peygamber Efendimiz'in makamına İstanbul'dan gönderilen yazıları işledi ve kendi yazılarından yazdı. Bu hizmetinden dolayı kendisine Peygamber Efendimizin Sakalı Şerifleri hediye edildi (Bu Sakalı Şerif halen Urfa Çarkoğlu Kardeşler Camisi'nde muhafaza edilmektedir.)
Askerlik dönüşü Urfa'daki bazı mekteplerde meşk verdi. Bugün Urfa'nın bütün camilerini/ çok sayıda ev ve dükkanlarım "Behçet Arabi" imzalı binlerce levhası süslemekte, binlerce mezar taşında yazıları bulunmaktadır. Bazı yazı kompozisyonları Sebilür Reşad Mecmuasi'nda yayınlanan Behçet Efendi'nin 1960 yıllarında Hilal Takvimi'nde çok güzel yazıları yayınlanmıştır. Bugün bile bazı firmalarca İstanbul'da bastırılan Hat konulu kartpostallarda kendisinin eserlerine yer verilmektedir.

1965 yılında 76 yaşında iken Urfa'da vefat eden Behçet Efendi en çok nesih ve sülüs tarzda eserler vermiş az da olsa başarılı Ta'lik denemelerinde bulunmuştur. Aynalı tarzdaki "Aman ya Muhammed", ve "Er Rizku alAllah", yıldız ve tuğra şeklindeki "Besmele", hilal şeklindeki "Kelimei Tevhid" ile "Ve Hüve Ala Külli Şey'in Kadir" kompozisyonları kendisinin beğenerek ısrarla kullandığı yazılarındandır.

 Kaynak: www.balikligol.com / ÖZEL HABER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.