banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Başbakan Erdoğan

Urfa'da gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen kaya mezarları ve mozikler var

 

Şanlırfa'da gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen kaya mezarları ve moziklerin olduğunu söyleyen Profesyonel Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı ve Fotoğraf arşivcisi Yasin Küçük; "Urfa'nın kızılkoyun, yakubiye, mance deresi, topdağı, nemrudun tahtı, şehitlik başta olmak üzeri kale arkasındaki kaya mezarları ve bir kısım mezarların altında hala mozaikler bulunmaktadır" diyor.

"BU DEĞERLER ORTAYA ÇIKARILSIN"

Şanlıurfa'nın bir çok bölgesinde tarihsel hazinenin saklı olduğuna dikkat çeken Yasin Küçük; "Ben sadece merkezdeki yerlerin ismini saydım. İlçelerimizi söylemeye gerek yok, bu mozaiklerin ve mağaraların Urfa'nın kültür ve tarihsel hazineleri zenginlikleri açısından yeri tartışılmaz. Bu değerleri ortaya çıkarmak ve Urfa'nın kültürel envanterine kazandırmak için mutlaka profesyonel ekiplerden yararlanılmalıdır" dedi.

YENİ MOZAİK VE KAYA MEZARLARI BULUNDU

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin Urfa Kalesi çevresinde devam ettiği Kale Eteği Projesi'nde Urfa Kalesi tepe yamacının en üst bölümünde bulunan ve diğer kaya mezarlarına nazaran daha büyük olan yeni kaya mezarlarına ve mozaiklere rastlanması dikkatleri bir kez daha bu bölgeye yoğunlaştırdı.
Uzmanlara göre Kale Eteği, Kızılkoyun ve Dedeosman Mahallesi'nde bulunan kaya mezarlarının tümünün gün yüzüne çıkarılması ile mevcut alanın dünyanın en büyük nekropol alanı olabileceğine işaret ediliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.