banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Paylaşan Eller

TYB Şanlıurfa Şubesi’nde Ahmet Hamdi Tanpınar Anıldı

Her cuma TYB Şanlıurfa Şubesi’nde geleneksel olarak yapılan ve devam eden “Cuma Sohbetleri” bu hafta da Türkiye Yazarlar Birliğinin merkez Sarayönünde bulunan Şurkav Evi’nde Urfalı Şair-Yazar ve TYB Urfa Şubesi üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Bu akşamki programın konuğu Şanlıurfa’nın yetiştirmiş olduğu önemli şahsiyetlerinden olan Yazar Şahin Doğan’dı. Yazar Şahin Doğan, 24 Ocak 1962’de vefat eden Türk Edebiyatının ünlü simalarında olan Ahmet Hamdi TANPINAR’ın kişiliği, sanatı ve edebiyatı hakkında bilgiler verdi.

Tanpınar’ın edebi kişiliği ve Türk Edebiyatına yaptığı katkıların konuşulduğu “Sıra Gecesi” formatındaki programdopdolu geçti. Moderatörlüğünü  Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Sarmış’ın üstlendiği “Sıra Gecesi” formunda geçen program şöyle devam etti. Öncelikle ülkemizde ve dünyada Ocak ayında vefat eden ünlü şair ve yazarların adlarını okuyarak bunlardan Tanpınar’ın üzerinde daha geniş olarak durulacağını söylemiştik, dedi. Bu ayki konuşacağımız edebiyatçı da Ahmet Hamdi Tanpınar’dır. Değerli kardeşim Şahin Doğan aynı zamanda Risalehaber ve Gazete İpekyol köşe yazarıdır. Sayın Şahin Doğan’ın Tanpınar okumaları yaptığını biliyorum, onun için bize en iyi o tanıtacaktır diye umut ediyorum ondan dolayı kendisine şimdiden teşekkür ediyorum, diyerek takdim etti.
TYB Şanlıurfa Şubesi Onursal başkanı Cuma Ağaç ise Tanpınar’ın Türkiye ve Türk edebiyatçıları için nasıl önemli bir sanatçı olmasından bahsetti. Hem sağ cenahın hem de sol cenahın Tanpınar’dan beslendiğini ve kendisine örnek aldığını söyledi.

Yazar Şahin Doğan ise; Tanpınar’ın bir sanatçı yönüyle incelenmesi gerektiğini ve bir de beşer Tanpınar yönüyle incelenmesi ve okunması gerektiğini; çünkü Tanpınar üstadı Y. K. Beyatlı gibi arafın adamı olduğu batılı bir insan gibi; ama doğudan kopamadan gel-gitlerle yaşayan bir kimlik olduğunu, estetik anlamda Türk Edebiyatı’nda öncesi ve sonrasının olmadığını söyledi. Sözlerine şöyle devam eden Yazar Şahin Doğan: “ Tanpınar İstanbul’un çocuğudur ve Yahya Kemal’in çırağı ve devamıdır. Hayata bir rüya ve hülya formatında bakan geçmişle gelecek arasında asılı duran bir sarkaç gibidir birazcıkta, yani bir hülya adamıdır Tanpınar, bir rüya adamıdır da diyebiliriz. Cemil Meriç’in ifadesiyle on da “Uzviyetin Açlığı” vardır bütün eserlerinde bunu görebilirsiniz, yani mükemmeliyetçidir Tanpınar, onun içindir ki bütün eserlerinde sonsuz ve sorunsuz bir estetizm görebilirsiniz ve bir huzursuzluğun romanı olan “Huzur” romanın da Mümtaz karakteri kendi hayatıdır bunu “Yaşadığım Gibi” isimli günlüklerini okuduğunuzda daha da iyi anlayabilirsiniz. Onun için Tanpınar kendisinden sonra birçok aydını etkisinde bırakmıştır hem sağdan hem soldan özellikle de İslamcı camia şiir ve roman estetizmini Tanpınar’dan etkilenerek yazmıştır, sol cenahtan en önemli takipçisi ve hayranı da ister kabul edelim ister etmeyelim Orhan Pamuk’tur…” dedi

Başkan Mehmet Sarmış son olarak Ahmet Hamdi Tanpınar’ın hayatı, eserleri ve düşünceleriyle ilgili bilgileri paylaştığı için Şahin Doğan’a teşekkür etti. Programa katılan yazarlardan Eyüp Azlal’daTanpınar’ın akademik hayata yaptığı katkılardan bahsetti. Onursal Başkan Cuma Ağaç, bu ay içinde vefat edenlere özellikle de Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Aslan’ın annesinin vefatından dolayı tüm geçmişlerimize ve merhumeye Fatiha-i Şerifler okunmasını istedi.Urfalı Yazarlardan ve Şanlıurfa TYB Şanlıurfa Onursal Başkanı Cuma Ağaç, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Aslan, EyyupAzlal, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Kaya, Abdülkadir İkbal, Seyit Ahmet Kaya, Bekir (Urfalı) Kaplan, Yunus Emre Gayberi, Gazete İpekyol Köşe Yazarı Nusret YılmazGAP Gündemi Köşe Yazarı Ali Tutluoğlu’da hazır bulundular.
Sanatçı Musa Kaldı’nın okuduğu gazellere Udî Mustafa Böke eşlik etti.Türkü ve gazallerin okunması “Cuma Sohbetleri” sıra gecesi programına renk kattı ve dinleyenleri  mest etti. Gece hatıra fotoğrafı çekilerek sona erdi.

Haber: Ali TUTLUOĞLU

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.