banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Ürdün

TÜBİTAK Destekli İlk Etnobotanik Kursu Şanlıurfa'da Tamamlandı

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin akademik düzeyde etnobotanik alanında araştırma teknikleri becerileri kazandırma ve geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen etkinliğe 20  farklı şehirden genç bilim insanı ve araştırmacılar katıldı.
Etnobotanik Araştırma Teknikleri Kursu, Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi amfisinde gerçekleştirildi.

Etkinliğe  4 farkli üniversiteden, Prof. Dr. Hasan Akan (Harran Ünv.), Prof. Dr Fatih Satıl (Balıkesir Ünv), Prof.Dr. Selami Selvi (Balıkesir Ünv.), Doç. Dr. Rıdvan Polat (Bingöl Ünv.) ve Doç. Dr. Uğur Çakılcıoğlu (Munzur Ünv.) gibi etnobotanik alan uzmanları Eğitmen olarak görev aldılar.

Dört gün süren etkinlik boyunca alan uzmanlarınca; Geçmişten günümüze etnobotanik tarihi, Anadolu'nun tıbbi ve aromatik bitkileri ve kullanım şekilleri, Geleneksel bitki kullanım şekilleri,  Etnobotanik çalışma yöntemleri, Kurutulmuş bitki koleksiyonculuğu (Herbaryum), Etnobotanik çalışmalarda Güncel sayısal yöntemler ile Örnek etnobotanik çalışmalar başlıklı sunumlar yapıldı. Ayrıca Etnobotanik alanında makale hazırlama yöntemleri anlatıldı.

Eğitim boyunca alan çalışmaları kapsamında Şanlıurfa'nın bazı köylerinde, semt pazarlarında ve aktarlarda da etnobotanik uygulamalar yapan kursiyerler ayrıca isot üretimi, ney yapımı gibi Urfa'ya özel bitki kullanım kültürünü de yerinde görme fırsatı yakaladılar.

Balıklıgöl civarında yapılan uygulamalarda Urfa’nın yerel tatlardan Meyan şerbeti ve Menengiç kahvesi gibi bitkisel ürünlerin tadımını da yapan kursiyerler dolu dolu geçen eğitim programı sonunda sertifikalarını almaya hak kazandılar.

Etkinlik koordinatörü Prof. Dr. Hasan Akan, "Etnobotanik Araştırma Teknikleri Kursu ilk defa TÜBİTAK tarafından desteklendi. Bu proje sayesinde genç bilim insanları, Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli etnobotanikçilerden güncel bilgiler elde etme fırsatı yakaladılar. Kursiyerlerimiz için etnobotanik sergisi açıldı,  özellikle batı ile doğu kültürü arasındaki bitkilerin halk geleneğindeki kullanımlarına ait farkları görmüş oldular. Halk hekimliginde binlerce yıldır kullanılan bitkiler ilaç endüstrisi icin de önemli bir hammaddedir. Anadolu bitki bilgeliği sayesinde sentetik ilaçlar yerine alternatif doğal  bitkilere yoğunlaşmamız gerektiği kanaatindeyim. 
 Etkinliğe destek veren başta TÜBİTAK olmak üzere Harran Üniversitesi rektörlüğüne, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığına, Eğitmen hocalarımıza, Yardımcı personelimize ve tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunarım" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.