banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi HAMEDO AK Parti yeni MKYK asıl ve yedek üyeleri kimler

Tarihi Balıklıgöl'de Restorasyon Çalışmaları Başladı

Balıklıgöl’e Tarihi Dokunuş

Şanlıurfa Valiliği koordinasyonunda Eyyübiye Belediyesi tarafından yürütülen “Halilürrahman Gölü’nün Doğu Girişindeki Kemerlerin Zemin Güçlendirme ve Restorasyon Uygulaması Yapım İşi” düzenlenen basın toplantısı ve yüklenici firmaya yer teslimi ile başladı.

Zeminindeki çökme nedeniyle yaklaşık bir yıl önce numaralandırılarak yerinden sökülen ve çevresi güvenlik bariyeri ile kapatılan Halilürrahman Gölü doğu revaklarının restorasyonu, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ve Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un katıldığı yer teslimi programı ile başladı.

Proje hakkında basına bilgi veren Vali Ayhan ve Başkan Kuş, restorasyonun ilk taşını yerine koyarak, manevi anlamı büyük olan bu çalışmanın hayırlı olmasını dilediler.

Urfa denince akla gelen ilk yerin Balıklıgöl olduğunu belirten Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, “Buraya karşı herkesin hassas ilgisinin artarak devam etmesi gerekiyor. Göreve başladığım zaman gündeme gelen ilk konunun bu olduğunu söylediler. Meslektaşım Abdullah Bey bir süreç başlatmıştı. Panoramik olduğu için herkesin resim çektirdiği bir bölge olan burada çökme olduğu için askıya alınmasına dair bir düşünce oluşmuş” dedi.

Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla alanın koruma altına aldığını ve proje hazırlıkları başladığını anımsatan Vali Ayhan, platonun hassasiyeti, tarihi mekân ve sit alanı olması münasebetiyle sürecin uzadığını belirterek, “Ama geç olsun, güç olmasın. İnşallah 11 Nisan’da burası hizmete açılacak, yeni turizm sezonunda pırıl pırıl halde gelen misafirleri ağırlayacaktır” diye konuştu.

Söz konusu çalışmanın sadece bir kurumun yapacağı bir iş olmadığını, işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydeden Vali Ayhan, “Şehirde bir yönetim birliği, bütünlüğü ve heyecanı var. Bu çalışma da onun bir yansıması. Finansal olarak çok yüksek bir rakam olmayabilir. İş büyüklüğü bakımından da çok büyük değil ama çok değerli bir iş. Hem Urfalı vatandaşlar hem de idareciler olarak buraya bakışımız ibadet gibidir. Manevi boyutu çok yüksek olan bir iş. İnşallah, büyükşehir belediyemiz, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz ile birlikte burada çok özel çalışmalar yapacağız. Onun adımlarını atıyoruz. Hem alan yönetimini uygulamak hem de yeni sezondaki peyzaj düzenlemesi, giriş çıkış kontrolü ve müzelerle burayı daha da zenginleştireceğiz. Buraya gelen insanlar, peygamberlerin atası Hz. İbrahim’in mekânına çok güzel şekilde sahip çıktığımızı görmüş olacak.

Alandaki işgallere, tezgah açılmasına göz yumulmayacağını, kullanıcıların sözleşmelere uygun davranmalarının temin edileceğini, Balıklıgöl ve çevresinin her anlamda mamur hale getirileceğini sözlerine ekleyen Vali Ayhan, projeye desteklerinden dolayı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a da teşekkür etti.

Vali Ayhan, Yeni Mahalle’de uygulanacak kültür adası projesinin de ihalesinin gerçekleştirildiğini, Kurtuluş Mahallesi’nde uygulanan kültür adası projesinin ardından bu alanın da iki yıl sonra çevresiyle birlikte Türkiye’ye örnek bir alan haline geleceğini söyledi.

Başkan Kuş: Manevi Anlamda Bizim İçin Çok Önemli

Şanlıurfa için olduğu kadar Türkiye ve İslam dünyasında da büyük önemi olan Halilürrahman Gölü ve çevresinin korunması adına yapılan bu çalışmanın tarihi nitelikte olduğunu belirten Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, uygulanan projenin acele ile uygulanacak bir proje olmadığını, su havzası olması nedeniyle çok teknik bir çalışma olduğunu söyledi.

Vali Salih Ayhan’ın projeyi yakından takip ettiğini ve proje tamamlandıktan sonra bu işin yapımının Eyyübiye Belediyesi tarafından yapılmasını istediğini dile getiren Başkan Kuş, “Biz de seve seve kabul ettik. Onur ve şeref duyacağımızı belirttik. Halilürrahman Gölü bizim için ve İslam âlemi için çok önemli. Bilindiği gibi Mekke, Medine ve Kudüs ile birlikte Balıklıgöl havzası İslam dünyası için en kutsal topraklardır. Peygamberlerin ceddi olan Hz. İbrahim’in topraklarında bir taş dikmek, bir taşı taş üzerine koymak manevi anlamda bizim için çok önemlidir. Bizlere bu fırsatı veren Sayın Valimiz Salih Ayhan’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Şanlıurfa Valiliği koordinesinde, Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu işbirliğinde hazırlanan “Halilürrahman Gölü Doğu Girişindeki Kemerlerin Zemin Güçlendirmesi ve Restorasyon Projesi Eyyübiye Belediyesi tarafından yürütülüyor.

Bugün yüklenici firmaya yer teslimi yapılan ve ihale sözleşmesine göre 29 Haziran 2023 tarihinde tamamlanması öngörülen projenin, 11 Nisan 2023 tarihinde bitirilmesi planlanıyor.

Toplam 2 milyon 553 bin TL bedelle ihale edilen restorasyon projesi kapsamında, su tahliyesini sağlayan ve daha önceki restorasyonlarda betonarme olarak yapılan kanal, aslına uygun olarak taştan yeniden örülecek. Revakların bulunduğu kısımda zemin güçlendirmesi yapılacak ve daha önce numaralandırılarak yerinden sökülen revak taşları aslına uygun olarak tekrar örülecek. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.