banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Erdoğan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan PTT 1. Lig

Barutçu Hanı, Kimliğine Kavuşuyor – Barutçu Hanı Nedir?

 

Tarihsel ve kültürel projelere verdiği önemle Şanlıurfa'nın turizmde hak ettiği yere gelebilmesi için çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, deforme olmuş ve atıl duruma gelmiş tarihi hanları restore ederek tekrardan hayata kazandırmaya devam ediyor.

Osmanlı mimarisiyle tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilen Barutçu Hanı, dönemin önemli ticaret merkezi Urfa'da tüccarlar tarafından hem ticaret hem de dinlenme amaçlı kullanılmıştı. Tarihi Kapalı Çarşı içerisindeki Demirciler Pazarı'nın kuzeyinde yer alan Barutçu Hanı, ayrıca Kurtuluş Savaşı döneminde cepheye gönderilen barut ve askeri malzemelerin burada tutulmasının ardından 'Barutçu' ismini almıştı. Geçen süreç içerisinde yıpranarak tarihi dokusunu yitirmek üzere olan handa Büyükşehir Belediyesi çalışma başlatmıştı.

Yarım asırdan bu yana küçük işletmelerin bulunduğu hanın tarihi özelliğine uygun bir şekilde tekrardan hayata kazandırılması için çalışmalarını titizlikle yürüten Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden çevre esnafı, çalışmaların tamamlanması ile bölge turizminin daha da gelişeceğini söyledi.

Kapalı çarşı esnaflarından Abit Aslan, "Barutçu Hanı, çarşımız için tarihi eser bir yer. Buranın yapılması ile birlikte Urfa'ya büyük katkısı olur. Buraya esnaf gelir, yerli ve yabancı turist gelir. Han, turizmin kalkınmasına büyük katkı sağlar" diyerek uygulamada emeği geçenlere teşekkür etti.

Restore çalışmalarını heyecanla takip ettiklerini belirten Pınarbaşı Mahalle Muhtarı Kenan Çullu ise "Barutçu Hanı, Osmanlı dönemine ait bir han. Geçmiş dönemlerde kullanılamaz hale gelen bir yerdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye'sinin çalışmaları ile birlikte turizm konusunda mahallemize ve çarşımıza büyük kazanç oldu. Büyükşehir Belediyesi'ne bu konuda çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Barutçu Hanı nedir?
Şanlıurfa Demirci Pazarı’nda bulunan bu hanın kitabesi günümüze
gelemediğinden yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Yapı
üslubundan XVI.-XVII.yüzyıllarda yapıldığı sanılmaktadır.
Kesme taştan dikdörtgen planlı olarak yapılan han iki katlıdır.
Yuvarlak kemerli bir kapıdan girilen avlunun çevresi yuvarlak
kemerlerle birbirine bağlı sütunların oluşturduğu bir revakla çevrilidir.
Bu revakın arkasında odalar sıralanmıştır. Hanın ikinci katı dışa kapalı
bir koridorun arkasında cepheye yönelik odalardan meydana gelmiştir.
Üst örtüsü düz toprak damlıdır. Günümüzde han kullanılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.