banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

ŞANLIURFA'DAKİ FİRUZ BEY ÇEŞMESİ

FİRUZ BEY ÇEŞMESİ

Cami ul Kebir Mahallesi içinde Yıldız Meydanı’nda bulunan Ulu caminin güneydoğusunda Eyyubi (Nakipzâde Hacı İbrahim Efendi) Medresesi güney cephesinde bulunan çeşmenin kitabesinin anlaşıldığına göre hicri 1196 yılında; miladi 1781 yılında Firuz Bey tarafından yaptırılmıştır.
Firuzbey Ceşmesi Kitabesinde;
“kapucıbaşı dergâh-i celil el-‘uyun. / Hacı Firuz Beg ol Menba’ı ihsan sehâ
Rakka’nın eyledi her sûyine lütfün câri / işte bu deri ile kıldı güfta irva
Hacet-i hayre su gibi akıdub mal-i kesir / Köşe be-köşe oldu rha me’va bihişt
Biri çıkdı dedi tarihin bir kaddi / Kevser’in ayni değil mi bu sebil-i evfâ
Fi sene 1196
Bu kitabede anlatılmak istenen; Yüce dergahın ayanından kapucubaşı cömert ve ihsan kaynağı olan Hacı Firuz Bey, Rakka’nın her tarafını hayratlarla donatmıştır. İşte bu cümleden olmak üzere hayırlı yerlere ve işlere su gibi servetini akıtmıştır. Urfa'nın da bir çok köşesini böyle cennet yurduna çevirmiştir. bir çıkarmak suretiyle bu çeşmenin tarihini söyledi. Ki bu çok vefalı sebil kevserin aynı değil midir? Son mısranın harfleri toplanıp bir çıkarılmakla 1196 hicri tarihi çıkmaktadır, bu da miladi 1781 tarihidir.
“Şanlıurfa ve İlçelerinde Kitabeler. Mahmut Karakaş. İl Kül.Müd.Yayınları. Sayfa 210”

Araştırma/Yasin KÜÇÜK www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.