banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Pirhalil Gaziantep Küçük Çamurlu

Kızılkoyun Projesi ne oldu? Kızılkoyun Projesini ile ilgilenen yok!

 Şanlıurfa’da Roma Dönemi Kaya Mezarılarının yer aldığı Antik edessa Nekrapolu (kızılkoyun)'da yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan mağaralar bir türlü turzime kazandırılamıyor. Kızılkoyun mağaraları edeta madde bağımlılarının mekanı haline geldi. Kamuoyu soruyor: Kızılkoyun Projesi ne oldu, Kızılkoyun Projesi ile kim ilgilenecek? madde bağımlıların yeri haline gelen kızılkoyun bölgesinden vatandaş geçemiyor

ŞANLIURFA ANTİK EDESSA NEKRAPOLU (KIZILKOYUN) ARKEOLOJİK KAZI VE ÇEVRE DÜZENLEME PROJESİ

Şanlıurfa’da Roma Dönemi Kaya Mezarı
Şanlıurfa Müze Müdürlüğü denetiminde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yürütülen Çevre Düzenlemesi Projesi çalışmaları kapsamında Kızılkoyun Nekropolü’nde kaya mezarları ve kaya mezarlarının içinde 2 adet Roma Dönemi heykel ve 1 adet kireç taşı lahit bulunmuştu. Bulunan kaya mesarları Şanlıurfa Müzesi’ne taşımışlardı.
Arkeologlar, buluntu mekânının defineciler tarafından tahrip edilmemesinin büyük şans olduğu arkeoloji dünyasına sürpriz yeni buluntular sunabileceğini söylemelerine rağmen o günden beri proje adeta durduruldu.

KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR KONUSUNDA BİR KURUL OLUŞTURULMALI!

Şanlıurfa'da sadece Kızılkoyun kazıları değil bir çok konuda yanlış adımlar atıldığını söyleyen Profesyonel fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı Yasin küçük; "KIZILKOYUN BÖLGESİ adete unutuldu, balicilerin karagahı haline gelmiştir. bu bölgede hala açılmamış mezar bulunmaktadır. bir an önce buradaki çalışmaların bitirilmesi gerekmektedir. Kültürel çalışmalar konusunda mutlaka bir kurul oluşturulmalıdır
Bu işler yerlerini sağlamlaştırmak için çalışanlara bırakılmamalıdır. elimizi nereye atsak objektifimizi nereye çevirsek derin bir ah çekiyoruz. Ayrıca kamuoyu doğru bilgilendirilmemektedir. Neyse bu hamur da çok su götürür." diye konuştu.

KIZILKOYUN PROJESİ MADDE BAĞIMLILARI MEKANI OLDU!

 Şanlıurfa Belediyesi, 2012 yılında kentin tarihi dokusunun korunması amacıyla ‘Eski Urfa’ olarak adlandırılan Haleplibahçe ve Tılfındır Mahallesi'nde ‘Kızılkoyun Projesi’ başlatmıştı. İstimlak edildikten sonra yıkılan 387 ev ve işyerinin altında ve duvarlarında çeşitli figürlerin ve kabartmaların bulunduğu 59 mağara ortaya çıkarılmış, bu mağaraların 2013 yılında turizme kazandırılacağı söylenmişti. Belediye mağaralarda bulunan eserlerin de korunması amacıyla gece iki, gündüz ise bir bekçi burada bulundurduğunu söylemesine rağmen mağaralar madde bağımlılarına mekan oldu. 

www.balikligol.com 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.