banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Pirhalil Gaziantep Küçük Çamurlu

Şanlıurfa'da Kız çalıştayı

İLCİ “EVLADIM KIYMETİM, OKUMASI SERVETİM”
Milli Eğitim Bakanlığınca Yürütülen Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi kapsamında “Türkiye 2023’e hazırlanıyor Eğitim Geleceğim” Şanlıurfa İl Konferansı Hilton otelinde büyük bir katılımla gerçekleşti.
Türkiye 2023’e hazırlanıyor eğitim geleceğim toplantısına Şanlıurfa Vali Yardımcıları Erdoğan Kanyılmaz, Aylın Kırcı Duman, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Grup Başkanı Şeynur Çetin, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Mehmet Sarmış, Bekir Ayhan İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Hüseyin Aslıhan, Hülya Aydoğdu, Okul Müdürleri, Kanat önderleri, Sivil Toplum Örgütleri Başkanları, Teç-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Davut Kırmızıaslan, Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi Eş Uzmanları Yasın Yaşuk, Mustafa Gümüş ile çok sayıda aileler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan programda Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu Öğretmeni ve öğrencilerin oynamış olduğu bende okumak istiyorum adlı tiyatro sunumu yapıldı. Küçük kız çocukların oynamış olduğu tiyatroyu izleyenler gözyaşlarını tutamadılar.
Tiyatro gösterisinden sonra programın açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci yaptı.İlci konuşmasında “Dünyanın her tarafında toplumların eğitim ve kültür düzeyi, çocuklarına eşit eğitim verip vermediği ile ölçülmektedir. Eğitim toplumların geleceği ve kalkınması açısından en önemli unsurlardan biridir. Özellikle Türkiye gibi genç nüfusu yüksek olan toplumlar için daha fazla önem taşımaktadır. Ülkemizde yaşanan eğitim sorunlarından birisi temel eğitim düzeyinde kayıt, devam ve tamamlama alanında yaşanmaktadır.
Ülkemizde, temel eğitim zorunlu ve parasız olmakla birlikte ilköğretim çağında olup da hala okula gidemeyen birçok çocuk bulunmaktadır. Bu olumsuz tablonun ortadan kaldırılması için kadın eğitimine yönelik iyileştirme çalışmaları yapılması zorunludur. Türkiye’de eğitime erişimde bölgeler arasında dengesizlikler olduğu gibi cinsler arasında da önemli farklar bulunmaktadır. Cinsiyete bağlı eşitsizlikler, kırsal yörelerde kent merkezlerine oranla daha açık biçimde görülmektedir. Kentlerde okuryazar olamayan kadınların oranı kırsal bölgelerdeki orana göre yüksektir. Kadının okullaşma oranı yükselmekle birlikte yine de erkeklere daha düşük konumdadır.
Türkiye’de mevcut olan sorunların azaltılması ve sona erdirilmesi için çalışmalar son dönemde hız kazanmıştır. Bu sorunların giderilmesi için Bakanlığımız birçok reform gerçekleştirdi. Ayrıca reformun başarıya ulaşması için çeşitli projeler yürütülerek uygulama desteklenmiştir. Bu kampanyalardan birisi “Haydi Kızlar Okula, Kız Çocuklarının Okullaşmasına Destek Kampanyasıdır. Bugün burada toplanmamızı sağlayan Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Projesi de eğitim reformlarını destekleyen en büyük projelerinden biridir.
2010 Mayıstan itibaren 18 ili kapsayan bu projenin çalışmalarında epey mesafe kat edildiğini gördük. Çok çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir. Birazdan uzman arkadaşlar bu konuyla alakalı sunumları olacak.
Kız çocuklarının en az okullaştığı illerden seçilen 18 pilot ilde tespitler dikkatimizi hemen çekti. Ana babalar; özellikle kırsal bölgelerde çocuk okutma konusunda tercihlerini, erkek çocukların lehine kullanmaktadır. Hızlı nüfus artışından kaynaklanan yoğun ev işlerinde anneye yardımcı olmak ve kardeşlerine bakmada ikinci annelik rolünü üstlenmiş olmaları kız çocuklarının eğitime katılmalarını engellemektedir. Bu nedenle örgün eğitim kurumlarına devam etme oranının düşük olması nedeniyle yaygın eğitim önem kazanmaktadır. Türkiye’de eğitim hizmetleri kadın ve erkeğe dengeli olarak götürülememiştir geçmişte. Daha buna benzer sebepler ön planda görünmektedir. İlimizde bulunan KEP Proje Ofisinde iki ana uzman ve iki eş uzmanımız görevli olup arkadaşlarımız başta ilimiz olmak üzere diğer illerimizin eylem planlarını topladılar.Çalışmalar sonucunda birçok kızımız okula kazandırıldığı gibi anne ve babaların bu konuda da dikkatleri çekildi.
İlci biz Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak projenin yürütülmesinde her türlü fedakârlığı yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Zira kızlarını eğitemeyen toplumun geleceği karanlıktır. Gelecek kadınlarımızın yetiştireceği nesillerin elinde olduğuna göre; o zaman, önce kızlarımızı ve kadınlarımızı eğitmekten başlamak gerekir. Projenin sloganı da zaten meseleyi özetler tarzdadır: “Evladım Kıymetim, okuması servetim” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci’nin konuşmasının ardından Şanlıurfa’ da bulunan kanaat önderlerinden Aziz Kutluay bir konuşma yaparak şunları söyledi. İslam inancına göre kadın en büyük görevi muallimliktir. Çocuğunu eğitmektir kadınların en büyük vazifesi budur dedi.
Kanaat önderi Aziz Kutluay’dan sonra bir konuşma yapan Avrupa Komisyonu TürkiyeDelegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı’ ise “Kız Çocuklarının okullaşması ile ilgili bu proje aslında sadece Şanlıurfa’ya odaklansa yeridir. Biz Şanlıurfa’yı proje koordinasyon merkezi olarak seçtik. Aslında Şanlıurfa’da anneler babalar bir yandan çocuklarını okula göndermek istiyorlar ama Şanlıurfa’da başka ve farklı bir problemimiz var bina yok İnşallah bu İP 2 döneminde yanı 2014-2020 döneminde Şanlıurfa’da Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte okul binası nasıl yaparız bu konuda bir takım çalışmalara odaklanacağız dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar ise konuşmasında bugün burada hakikaten dinlediklerim beni son derece mutlu etti. Türkiye’nin en önemli sorunu eğitim sorunu çalışma bakanlığı olarak biz de o kadar çok konularla ilgileniyoruz ki çalışma hayatı sosyal güvenlik bunun yanında işte böyle önemli projelere ev sahipliği yapıyoruz dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar’ dan Sonra bir konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe ise “ Şanlıurfa’ da nüfusun yarısını oluşturan kadınların okuma düzeyinin çok düşük olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Şanlıurfa Belediyesi olarak kadınlara yönelik çalışmaları Belediyenin Stratejik planında yer almasını sağlamışız. Ve buna yönelik hedeflerimiz var” dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe’den sonra Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Grup Başkanı Şeynur Çetin ise yaptığı konuşmada bir ailenin refah seviyesi ancak genç kuşakların eğitimiyle mümkün kılabiliriz. Bir ailenin eğitilmesi bu ailede kız erkek ayrımı yapılmadan hepsinin eğitilmesidir. Ve bunu da sağlayacak en önemli kişi ailedeki annelerimizdir dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Grup Başkanı Şeynur Çetin’den sonra Şanlıurfa Vali Yardımcısı Erdoğan Kanyılmaz bir konuşma yaptı.
Kanyılmaz konuşmasında içerisinde yaşadığımız toplumda tabi ki sıkıntılarımız var. Bunun da en önemli sebebi cahilliktir. Bunun da tek çaresi eğitimdir. Evet, özellikle kız Çocuklarımızın okullaşması gerekiyor bunu herkes takdir ediyor bu yönde çalışmalar içerisindeyiz önemli olan kız çocuklarının eğitilmesi, okutulması ve geleceğe hazır bir hale getirilmesi. Bunun için biz elimizden geleni yapıyoruz bütün sivil toplum kuruluşlarıyla beraber böyle toplantılar düzenliyoruz, çalıştaylar düzenliyoruz ümitsiz değiliz geleceğe ümitle bakıyoruz dedi.
Konuşmaların ardından Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi kapsamında yapılan kısa film sunumu yapıldıktan toplantı sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.