banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaplan Köyünde 1 Derece Sit alanı İlanı Etti

Kültür ve Turizm Bakanlığından:
ŞANLIURFA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçesi, Kaplan Mahallesi, mülkiyeti özel şahıslara ait 115 nolu parsel sınırları içerisinde tespit edilen alanın tesciline ilişkin Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarının 21.09.2020 tarihli ve 385827 sayılı raporu, Şanlıurfa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının 28.07.2020 tarihli ve 15340 sayılı görüş yazısı, Şanlıurfa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 06.08.2020 tarihli ve 11916 sayılı görüş yazısı, Şanlıurfa Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 06.08.2020 tarihli ve 2166887 sayılı görüş yazısı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim (KUDEM) Şube Müdürlüğünün 20.08.2020 tarihli ve 8653 sayılı görüş yazısı ve ekleri okundu. Konunun dosyası, 1/1000 ölçekli öneri sit alanı haritası, tescil fişi, fotoğraflar, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda:
Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçesi, Kaplan Mahallesi, mülkiyeti özel şahıslara ait 115 nolu parsel sınırları sınırları içerisinde bulunan “Kaplan Yerleşimi” olarak adlandırılan alanın 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği göstermesi nedeni ile ekli 1/1000 ölçekli haritada koordinatlarıyla gösterildiği şekilde 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine,
Tapu müdürlüğünce Eyyübiye ilçesi, Kaplan Mahallesi, 115 nolu parselin beyanlar hanesine “Bir Kısmı I. Derece Arkeolojik Sit Alanındadır” şerhinin konulmasına,
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999/658 sayılı ilke kararı doğrultusunda:
Kaplan Yerleşimi, I. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma ve Kullanma Koşullarının:
1.    Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sit alanıdır.
2.    Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.
3.    Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları, müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanınm görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir.
4.    Toprağın sürülmesine yönelik tarımsal faaliyetler yapılamaz. Mevcut ağaçlardan ürün alınabilir.
5.    Taş, toprak, kum vb. alınamaz. Kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakları açılamaz. Toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülemez.
6.    Alan içerisinde bulunan ve günümüzde halen kullanılan umuma açık mezarlıklarda sadece defin işlemleri yapılabilir.
7.    Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.
şeklinde yedi madde olarak belirlenmesine, karar verildi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.