banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Balıklıgöl Balıklıgöl

Kabul ederseniz bende Urfalıyım

Bu yıl 4.cüsünü düzenledik. 3. cü Uluslar arası Halil İbrahim Buluşmaları etkinliklerine Macaristan’dan bir şarkıcı davet edildi. HANNAH BERGER!...

Hannah Berger işte ozaman geldi Urfa’ya ve Urfalılar Hannah Berger’i dinlerken şaşkınlık yaşadılar.

Çünkü Hannah Berger Macar’dı ve “ Urfanın etrafı dumanlı” dağlar türküsünü Türkçe seslendirmişti. Urfalılar Hannah Berger’i bağrına bastılar. Hannah Berger ise adeta Urfa’ya ve Urfalılara hayran olmuştu. O kadar kendini Urfa’da bulmuştu ki, konferanstan sonra tanıştığı “Handan” isimli bir kızın adını kendine aldı ve ismini “HANNAH HANDE BERGER” olarak takdim etti.

Hannah Hande Berger; Urfalılar harika insanlar, sıcak yürekli insanlar, onları kardeşim gibi seviyorum ve şimdiden çok özlüyorum Urfa’yı ve Urfalıları!... Urfa çok özel ve muhteşem yer. Peygamberlerin şehri, her yerde tarih var ve görüyorsun. Urfa’da yaşadığınız çok şanslı insanlarısınız. Urfa’nın değerini ve kıymetini bilin. Bence Urfa dünyanın en güzel yerinden biridir. Diyor.

Geçen Halil İbrahim Buluşmalarının ardından bir röportaj yaptık. Bu kez yine Röportaj teklif ettiğimizde “memnuniyetle” kabul etti. Ve Konuşmasında hasretlerini dile getirdi. Berger; Kabul ederseniz ben de Urfalıyım” dedi. İşte keyifle okuyacağınız söyleşimiz:

Ömer ASLAN: Hannah Hande Berger kimdir?

Hannah Hande BERGER: Hannah Berger küçük bir insan olarak büyük dünyada yaşayan bir insanım. Ama bu dünyadaki ödevimi biliyorum. İnsanlar için, barış için şarkı söylemem gerektiğine inanıyorum. Çocukluğumdan beri böyle bir inanç taşıyorum. Ben şarkı söyleyerek farklı etnik kimliğe sahip insanların ve kültürlerin arasında bir köprü olacağımı umuyorum. Bu inanış bence çok önemlidir. Bir müzisyen ve şarkıcı olarak böyle bir ödevi yaptığım için çok mutluyum. Çünkü müzik Barışın adıdır! Her zaman diyorum ki söylediğim şarkı dilleri: "Türkçe, Kürtçe, Arapça, Macarca, Rumca” olsa da özü “INSANCA.....!"dır.

İste benim hayat ve yaşam felsefem budur. 

Ömer ASLAN; İsminiz Hannah Hande berger mi, isminizin aslı ne?

Hannah Hande BERGER; Türkiye’ye geldim. Urfa’da Halil İbrahim Buluşmalarına gelmiştim. Konserden sonra Hande ismini duydum ve çok hoşuma gitti. Bende kullanmaya başladım. Mesela Macaristan’da arkadaşlarım bana “Hanina” derler.

Ömer ASLAN: Ne iş yapıyorsunuz?

Hannah Hande BERGER: Müzik öğretmeniyim. Öğrencilerim var ve öğrencilerimle şarki söylüyoruz. Arapça Türkçe şarkılar söylüyoruz. Umarım bir gün öğrencilerim de sahnelerde türkü şarkı söylerler. 

Ömer ASLAN: Kaç yaşında müziğe başladın?

Hannah Hande BERGER: 7 yasındayken piyano dersler aldım. Bu derslerim 6 yıl kadar sürdü. Daha sonra Mufeed Alnasih’tan şarkı söylemeyi öğrendim ve 25 yaşında artık şarkı söylemeye başladım.

Ömer ASLAN: Türkiye ile ve Şanlıurfa ile nasıl tanıştın, İlk Urfa’ya ne zaman ve nasıl geldin?

Hannah Hande BERGER: Türkiye’yi 1995 yılında ziyaret ettim ilk önce, Mevlana için Konya’ya gitmiştim.  Çocukluğumuzda arkadaşlarım ile Mevlana Celaleddin Rumi şiirleri okuduk ve çok beğendik. Mevlana Celaleddin Rumi ile Türkiye’nin kültürüyle tanıştım. Bu değerler bizim çok önemli ve değerlidir. Bu kültürü ve değerleri yerinde görmek için Macaristan’dan arkadaşlarla Mevlana Celaleddin Rumi’nin mekanı olan Konya’ya gitmek için yola çıktık. O zaman Türk halk müziği, tasavvuf ve Türk Sanat müziği ile tanıştım ve bende büyük ilgi uyandırdı. Tabii o zamanlar sadece piyano çalıyordum. Şarkı söylemiyordum.

Şunu özelikle belirteyim; Türk halk müziğini dinlerken ruhum ile bir şeyler olduğunu hissettim. O kadar beğendim ve hoşuma gitti ki; yıllarca Türk halk müziğini dinledim. Sonra Budapeşte’de ud çalan Irak’lı Mufeed Alnasih’in öğrencisi oldum. Irak’lı Mufeed Alnasih’den türkü söylemeyi öğrendim ve türkü söylemeye başladım.

Şimdi, Urfa’ya nasıl geldiğime gelince!...

Çok güzel bir sürprizle Urfa’ya geldim. Yaklaşık 10–12 yıl önce Türk sinema yönetmenleri Macaristan’da Maracaristan ile ilgili bir film çektiler. Ben de o zaman “Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar” türküsünü biliyordum. O filmde bu türküyü okudum.

Bu filmi Türkiye’de Mehmet Erdem seyretmiş. Ardından Mehmet Erdem hemen Budapeşte’ye geldi. Burada beni ve diğer arkadaşlarımı aradı buldu. Tabi aradan 12 yıl geçmişti. Urfa’ya davet etti. Şanlıurfa’ya geldik ve Balıklıgöl platosunda muhteşem bir konser verdim. Hayatımın en güzel günüydü. Bu günü asla unutamam. Çünkü siz değerli Urfalılarla tanıştım. Urfalı müzisyenlerden çok şey öğrenmem gerekiyordu. Bu bana büyük bir fırsat oldu.

Kendimi Urfa’da yabancı gibi görmüyorum artık. Beni kabul ederseniz ben de Urfalıyım artık. İşte Urfa ile tanışmam böyle oldu.

Ömer ASLAN: Türkçe şarkı söyleyince nasıl buldular, Urfalılar sizi sevdi mi?

Hannah Hande BERGER: Beğendiklerini umuyorum. Konuştuğum Urfalılar memnun olduklarını söylediler. Sanırım Urfalılar beni sevdi.  

Ömer ASLAN: Urfa’yı ve insanlarını sevdiniz mi? Geçen yıl Halil İbrahim Buluşmaları etkinlikleri nedeniyle Balıklıgöl platosunda konser verdin. Bu yıl yine geldin. Nasıl görüyorsun Urfa’yı?

Hannah Hande BERGER: Urfalılar harika insanlar, sıcak yürekli insanlar, onları kardeşim gibi seviyorum ve şimdiden çok özlüyorum Urfa’yı ve Urfalıları!... Urfa çok özel ve muhteşem yer.

 Peygamberlerin şehri, her yerde tarih var ve görüyorsun. Urfa’da yaşadığınız çok şanslı insanlarısınız. Urfa’nın değerini ve kıymetini bilin. Bence Urfa dünyanın en güzel yerinden biridir.

Ömer ASLAN: Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar türküsünü çok güzel söylediniz ve Macar bir türkücüden dinlemek çok güzel

Urfa türkülerini seviyor musunuz?

Hannah Hande BERGER: Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar çok meşhur ve güzel parça, sözleri de çok anlamlı.

Tabi  Urfa’nın diğer türküleri de gerçekten harika, Urfa’ya pasa geldi, Urfalıyam ezelden, Uzun havalar,..... Gibi çok önemli eserler var. Urfa’nın müzik repertuarı hem geniş hem de çok anlamlı eserlerden oluşuyor.

 

Ömer ASLAN: Kaç Türkçe türkü biliyorsun?

Hannah Hande BERGER: Aşağı yukarı 50-60 Türkçe parça biliyorum. Balkanlı repertuarım da var, ama o repertuarım Türkçe parçalar gibi geniş değil. Benim müzik dünyam Türkçe müzikten ve bilhassa Türk halk müziğinden oluşuyor.

Ömer ASLAN: Kaç dilde türkü söylüyorsun?

Hannah Hande BERGER: Türkçe, Rumca, Bosnacı, Arnavutça, Macarca,  Sırpça, ve ileride Kürtçe de söylemek istiyorum.

Kürtleri ben çok seviyorum

Eskiden çok Kürtçe parçalar dinledim. Çok farklı Kürt şarkıcılardan Kürtçe şarkılar dinledim.

Şiwan Perwer  Macaristan’a konser verdi. Ayrıca Şehribana Kurdi'yi de çok dinledim.

Burada onları dinlemek çok zevkliydi ve çok keyif aldım.

 

Ömer ASLAN: Urfa güzel şehir mi?

Hannah Hande BERGER: Tek cümleyle; Cennet gibi güzel!

Ömer ASLAN: Urfa’nın yemeklerini nasıl buldun?  

Hannah Hande BERGER: Yemekleri çok meşhur ve gerçekten harikadır. Tadı acı, ateşlidir. Bir şarkici için acı en iyisidir. Mesela benim Urfa yemeklerinde en sevdiğim yemek; çiğköftedir. Bana hatırlatın yine; keşke orada olsam şimdi!... Keşke... Ama inşallah bir gün yine geleceğim ve çiğköfte yiyeceğim.

Ömer ASLAN: Kaç albümünüz var?

Hannah Hande BERGER: Üç albüm yaptım Macaristan’da. Albümlerimin ismi: Aşkın Şarabı, Ne olursan ol, ve Moj dilbere.

Son albümüm ismi Bosna’ca, çünkü Moj dilbere parçası en ünlü Bosnalı türkülerinden biridir.

Kısmet olursa Eylül ayında 4.cü albümümü çıkaracağım. Bu albümde Türk müzisyen arkadaşlarım bana yardım ediyorlar.

Urfalı ama İstanbul’da yasayan Gökçe Selim ile grup kurduk, Gökçe Selim ve müzisyen arkadaşlarıyle İstanbul’da çalışacağız. Şunu da eklemek istiyorum. İleri bir tarihte Türkiye’ye yerleşmeyi düşünüyorum. Sizin aracılığınız ile duyurmuş oldum.

Ömer ASLAN: Urfa için hayalin ne?

Hannah Hande BERGER: Urfa’dan kopmak istemiyorum.

Ömer ASLAN: Urfa’da unutamadığınız bir anınız var mı?

Hannah Hande BERGER: Balikligöl’deki konserimi unutamayacağım hiçbir zaman. O mekan O atmosfer ve o seyirciyi unutamam. Urfa’daki akşam sohbetlerini ve keyfini unutamam…

Ömer ASLAN: Son olarak ne mesaj vermek istersin Urfa’ya ve Türkiye’ye?

Hannah Hande BERGER: Çok değerli ve kıymetli Urfalılar için şunu söylemek istiyorum; hepinizi en derin saygıyla selamlıyorum. Sizlerin arasına girmekten dolayı çok mutlu oldum. Çok misafirperver bir milletsiniz. Bu şehrin ve insanlarının benim için anlamı çok büyük.

Ömer ASLAN: Site için ne diyorsun?

Hannah Hande BERGER: Bu röpoprtaj fırsatını bana verdiğiniz için çok çok teşekkür ediyorum. Sizin aracılığınızla yeniden Urfalılara seslenebildim. Urfa’nın gündemini takip etmek için ve Urfa’dan kopmamsak için www.balikligol.com sitesini takip ediyorum. Site çok güzel, hoşuma gidiyor. Tebrikler!

Röportajımız bittikten 2 gün sonra tam yayına verecekken bir haber geldi. İşte o haber;

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN ABD’Lİ SCOTT WİLSON VE MACAR HANNAH BERGER’E DESTEK

Başbakanlığın destekleri ile ülkemize gelerek Türkiye tanıtım klibini çeken ve CANIM TÜRKİYE’M eserini icre eden Scott Wilson ve Hannah Berger’e Devletin en yüksek makamından da destek geldi.

Tutap Genel Başkanı Fikret Yıldız tarafından makama gönderilen ve çalışmaların bilgilerinin olduğu dosyayı inceleten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül duyarlı olduğunu gösterip kendisinin de bu projeye destek olacağını dile getirip Tutap Genel Başkanı Fikret Yıldız’ı aratarak detaylı bilgi istemiş.

Konu ile alakalı bilgi veren Yıldız Sayın Cumhurbaşkanımızın bu önemli projemize karşı hassasiyet göstermesi bizi ve sayın Wilson’u çok memnun etmiştir. Bizlerin kendisinden en büyük beklentimiz manevi destek sağlamasıdır. Özellikle Temmuz ayı içerisinde gerçekleştireceğimiz tanıtım galamıza katılarak bizleri onurlandırırlarsa bu bizim şevkimiz daha da artıracaktır. Ülkemizin tanıtımı amacı ile ilk defa böyle bir proje yapıldığını ifade eden Tutap Genel Başkanı Yıldız bu destekler sayesinde yurt dışında büyük ilgi görecek bir çalışma yaptık. Amerikalı ve Macar sanatçıların katkılarına da teşekkür ediyorum diyen Yıldız bu kadar Türkiye sevdası olan ve gerektiğinde Türk bayrağı sallayarak Canım Türkiye’m diyen bu dostlarımıza halkımızda karşılığında büyük ilgi göstermektedir dedi.

İŞTE HANNAH HANDE BERGER'İN URFA TÜRKÜSÜ

Hannah Berger - Urfa türküsü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.