banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Enver Sedat Yahlizade Kesmetaş köyleri Taşlıdere

İpek Yolu İsmini nerden Aldı! Flaş Göbeklitepe Ayrıntısı

Asıl mesleği bir diş doktoru olan ve 13 Yıldır Dutla İlgili Araştırmalar yapan Gülnur Esma Gürler'ın yazdığı Göbeklitepe'nin Kutsal Vakfı: DUT isimli kitabı ile 2019 yılının Göbeklitepe olmasını fırsat bilere bölgenin en önemli ekonomik geliri olması beklenen, İsmini tarihi İpek yoluna verilen Kara Dutun tekrardan öneminin kavranmasını ve Göbeklitepe ile birlikte yeninden canlandırılmasını istedi.

Bilim adamları paneller düzenleyen, çeşitli üniversitelerde uzmanlarla temaslar, televizyon programları, makale ve sunumlarla dutun önemini anlatan Gülnur Esma Gürler Göbeklitepe'nin Kutsal Vakfı: DUT isimli kitabı ile ilgili açıklamasında şunları söyledi:
Sevgili Dostlar

Bendeniz Ağız,Diş ve Çene cerrahisinde doktora yapmış bir diş hekimiyim. Ancak 13 yıldır dutla ilgili araştırmalar yapıyorum. 2006 yılında memleketim Erzincan Kemaliye'de, dutu her yönüyle incelemeye çalışan, yalnızca duta spesifik olan dünyanın ilk panelini, alanında çok değerli  bilim adamlarıyla gerçekleştirmiştim. Ne yazık ki bu panel insanların basit hesaplarına ve basiretsizliklerine kurban gitti.
Sonrasında  çeşitli üniversitelerde uzmanlarla temaslar ,televizyon programları, makale ve sunumlarla dutun önemini başta kendi insanlarımıza anlatmaya çalıştım.

Özellikle Göbeklitepe'de altında 2 tane mezarın bulunduğu Karadut'un varlığını öğrendikten sonra hiç vakit kaybetmeden alelacele yayınlamaya karar verdiğim "Göbeklitepe'nin Kutsal Vakfı:DUT" isimli kitapçığımda vurgulamaya çalıştığım gibi bu ağaç şimdiye kadar farkına varılmamış ekonomik,tıbbi,ve kutsi özelliklerinin yanısıra  medeniyetler ittifakında bir sembol olarak kullanılabilme potansiyeliyle de çok önemlidir.

Tarihin en önemli ticaret yolu olan ve bugün yeniden canlandırılma aşamasındaki YENİ İPEK YOLU projesi 27 trilyon dolarlık bir hacme sahipken bu yola adını veren  dutun esamesi okunmamaktadır.

Oysa bu ağaç şimdiye kadar değerlendirilmemiş kökü, kabuğu,meyvesi,yaprağı ile bir biyoendüstri hammaddesidir.Ekonomik,ve çok önemli tıbbi özelliklerinin yanısıra  dünya üzerinde her din ve kültürde bir mistik sembol olarak kullanılmış olması bakımından da çok ilginçtir...Hatta ipek böceğinin kelebeğe dönüşümü gibi insanın  da tekamülünü ,aynı zamanda sabrı,bereketi,bilgeliği sembolize ettiği için, bu kutsal ağaç insanlığı gölgesinde  birleyecek yeni bir ülkünün simgesi olabilir.

Dünyanın henüz tanımadığı,tamamen organik,genetiğini tektipleştirmenin mümkün olmadığı bu süper gıdayı sahiplenmeli ,bununla küresel markalar yaratmalı ; ve yeni ipek yolu ile bunları tüm dünyaya pazarlamalıyız.

Özellikle 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesi şansını çok iyi kullanarak  dutu da dünyaya bir Türk markası olarak tanıtmalıyız..

Dr.Dt.Gülnur Esma Gürler

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.