banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye

KUDÜS FOTOĞRAFÇISI; URFALI ELİA KAHVEDJİAN

Urfa yaklaşık 135 yıldır sürekli olarak gezginler, seyyahlar yabancı ülke istihbarat ajanları tarafından özellikle Alman, İngiliz istihbarat ekipleri tarafından Urfa çok ince ayrıntılara kadar fotoğraflanmıştır. Urfa fotoğrafları arşivi sayımız arttıkça ilk Urfalı fotoğrafçı kimdir sorusunu sormaya başladık.

Yaptığımız araştırma ve inceleme sonucunda ilk Urfalı fotoğrafçıyı bulduk, 1910 Urfa doğumlu ünlü Kudüs fotoğrafçısı Elia Kahvedjian’a ulaştık Elia Kahvedjian 1910 yılında Urfa’da doğmuştur, 1915’li yıllarda tehcir sırasında Amerikan Yakın Doğu Yardım vakfı tarafından Lübnan oradan da Kudüs e geçmiştir.
Çocukluğundan beri fotoğrafçı olmayı hayal eden Elia Kudüs’e gidince 1927 yılında fotoğrafçılığa başladı. Kudüs’ün tarihi mekânlarını, sokaklarını ve insanlarını fotoğraflamıştır. Elia kırk yıl boyunca fotoğraf çekmiş ve özellik Kudüs fotoğraflarıyla meşhur olmuştur. Ölümünden sonra ailesi tarafından bu fotoğraflardan oluşan bir kitapta basılmıştır.
İşin ilginç yanı Elia’nın 40 yıl boyunca çektiği fotoğraflar kapalı kapılar ardında saklı kalmış ve 1987 yılında keşif edilmiştir.
Elia’nın hayatı Kudüs’te Hıristiyan mahallesinde geçmiştir. ELİA PHOTO SERVİS diye bir fotoğrafçı dükkânı açan Elia’nın bu dükkânı halen açık ve oğlu tarafından işletilmektedir. Elia 1999 yılında Kudüs’te ölmüştür.
Elia’nın çekmiş olduğu 3 bine yakın Kudüs fotoğrafı, geçmişi merak eden araştırmacılar için çok önemli bir belge ve kaynak niteliğindedir.

Yasin Küçük/ www.balikligol.com 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.