banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

Teknolojik gelişmeler kitap okumalarını bitirdi


İslam tarihinde Müslümanların bilgi, ilim ve irfanla bir medeniyet kurduklarını ifade eden kitapevi işletmecisi Abdulaziz Göktürk, günümüzde bunun gerilediğini söyledi.

2000’li yıllara nazaran kitap okuma oranında düşüş yaşandığını söyleyen Göktürk, “Kitap okumayla ilgili önceki dönem ile yeni dönem arasında çok ciddi bir okuma söz konusuydu. Ama 2000’li yıllardan sonra kitap okumada düşüş söz konudur.” dedi.

Son birkaç yıldır kitaplara rağbetin artmaya başladığını fakat kitapların kalitesinde düşüş yaşandığını dile getiren Göktürk, “Yani kitaplarda bir düşünce, bir fikirden çok günübirlik kitaplara dair yönel iş daha ileri seviyededir. Yani okuma arttı ama okuma bilinci ile ilgili sıkıntılar var.” diye konuştu.

Sosyal medya meşguliyetlerinin kitap okumaya zaman bırakmadığını sözlerine ekleyen Göktürk, “Kitap okunsun diye yüzde 60’lara kadar indirimler yapıyoruz. Bunu okuyucu tarafından değerlendirdiğimizde şu an bir kuşatılmışlık var. Özellikle internet diyeceğimiz yer ile ilgili sosyal medya meşguliyetleri dolayısıyla kişilerin kitap okumayla ilişkisi kesilmiştir. Bu konuda biraz daha bilinçli bir kullanıma geçilmesi gerekiyor. Özellikle TV, Bilgisayar, internet kullanımıyla ilgili daha bilinçli olunması gerekiyor. Bunlar gerçekleştirildiği zaman tamamen kitaba tevdi edilebilecek ve bu anlamda ufuk açacaktır. Hayata yön verecektir, bilinçli bir nesil yetiştirecektir.” ifadelerini kullandı.

Batının ilim ile kendisini geliştirdiğini ancak Müslümanların teknolojiye olan bağlılığından dolayı okumadan uzak kaldığını söyleyen Göktürk, “İslam tarihinde Müslümanlar bilgiyle, ilimle bir medeniyet oluşturmuştu. Bugün ise batı, Müslümanların oluşturduğu bu medeniyetten yola çıkarak bazı adımlar atmış ve kendisini geliştirmiştir. Ama maalesef Müslümanlar kendi kültürlerinden, kendi tarihlerinden kopmaları dolayısıyla ve batıdan gelen teknolojiyi bilinçsizce kullanmaları dolayısıyla bu duruma düşmüştür.” diyerek gelinen durumu gözler önüne serdi.

“Kitap okumaya yönelik heveslendirmeye özen gösterilebilir”

Urfa’nın eğitim konusunda alt sıralarda olduğunu bunun milli eğitim ve STK’lar tarafından özendirici etkinlikler yaparak üst seviyelere çıkarılması gerektiğini söyleyen eğitimci Temel Kaya, “Urfa’da eğitim olarak bayağı alt sıralarda yer alıyoruz. Ne hikmetse kitap alışkanlığımız ve okuma seviyemiz düşük olduğundan insanlarımızın kitaba rağbeti düşüyor. Urfa’da biraz daha kitap okumaya yönelik heveslendirmeye özen gösterilebilir. Milli eğitim ya da STK olarak kitap okuma alışkanlığını bir üst seviyeye çıkarabiliriz. Ama buna milli eğitim ve STK’lar olarak destek verilmesini istiyoruz.” dedi.

“Aileler çocuklarına kitap alıp okumaya teşvik etmelidirler”

Kitap okuma ve okutma konusunda ailelere önemli görevler düştüğünü ifade eden Ahmet Bey, “Çocuklarımızı bulabildiğimiz kitapçılarda okumaya teşvik etmek için kitaplar alıyoruz. Biz de bir nevi eğitime çocuklarımızı kitap okumaya özendirerek katkı sunmaya çalışıyoruz. Çocuklarımız kitap aldıklarında mutlu oluyorlar. Okumaya çalışıyorlar, okuma istekleri daha artıyor. Her ne kadar teknoloji devri olsa da çocuklarımız en azından kitap okuyarak en azından kitap kokusunu alarak büyüyorlar. Onlar için daha bir heyecan veriyor, merak uyandırıyor. Veliler çocuklarının okuldaki okuma seviyesiyle yetinmemelidir. Onların ellerinden tutup kitaplar almalılar. Yani seçenek sunmalılar. Kütüphaneye götürmeli ya da kitap hediye edip okumaya teşvik etmelidirler.” diyerek ailelere çağrıda bulundu. (Ramazan Casuk-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.