banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Çarmelik Kervansarayında Çalışmalar sürüyor

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami YILDIZ basına yaptığı yazılı açıklamada “Bozova ilçesine bağlı Büyükhan Köyündeki Selçuklu dönemine ait Çarmelik Kervansarayı’nda ilk defa Şanlıurfa Müzesi Başkanlığında arkeolojik kazı çalışmalarını başlattık. Bülent ÜÇDAĞ nezaretinde yapılan arkeolojik kazılarda yapının bölümleri ve temelleri ortaya çıktı. Şanlıurfa İl Özel İdaresi İmkanları ile ilk defa Çarmelik Kervansarayı’nın röleve, restitüsyon, restorasyon, statik sağlamlaştırma ve elektrik projelerini hazırladık. Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayından geçen projelerin, uygulama işini projelendirerek Kalkınma Bakanlığı Karacadağ Kalkınma Ajansı’na sunduk. Sunduğumuz proje “Turizm Alt Yapısı Destekleme Projesi” kapsamında değerlendirilerek, 700.000 TL hibe desteği aldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü gerekli olan ödeneği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hesabına aktardı ve ihalesi yapıldı. 8 Firmanın katıldığı ihaleye, Baran İnş.Tur.San.Ltd.Şti./Ankara firması 3.989.693,66 TL (KDV hariç) teklifle ihaleyi kazandı. Yüklenici firma ile sözleşme imzalandı. Çarmelik Kervansarayında 600 yıl sonra, 03.01.2012 tarihinde ilk defa kapsamlı ve projeye dayalı, arkeolojik kazı çalışması ile eşgüdümlü restorasyon çalışması fiilen başladı, restorasyon çalışması 20.10.2014 tarihinde bitirilecek” dedi.   ÇARMELİK KERVANSARAYI HAKKINDA

Suruç ilçesine bağlı Aligör (11 Nisan) Köyü'nün kuzeyinden geçen eski Bozova yolunun 10 km.sinden batıya sapan yol 4 km sonra Çar Melik Kervansarayı'nın bulunduğu Büyük Han Köyü'ne ulaşır. Kesin inşa tarihi ve kim tarafından yapıldığı bilinmemekte olup, plan ve inşa tarzına bakılarak Osmanlı dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. Kareye yakın dikdörtgen planlı avlu, avlu ve güneydeki kapalı bölümden oluşan karma tipteki hanların anıtsal bir örneğidir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, Suruç'tan kalkarak batıya doğru iki saatte Çar Melik kalesine ulaştığını, burasının dört hükümdar  (Çar Melik) kardeş tarafından yapıldığı için bu ismi aldığını belirtir.  Güneydoğu Anadolu Bölgesinden daha çok Suriye geleneklerinden izler taşıyan özgün konumu ve yöredeki "Han" yapılarının en erken tarihlisi olması bakımından çok önemli bir eserdir. 63.40x65.20 metre boyutlu bir avluya sahip olan kervansaray, güney cephesi dışında büyük ölçüde tahrip olmuştur.

Anahtar Kelimeler:
Çarmelik Kervansarayı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.