banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Tomas Wiesner Qazim Laçi Kaan Kairinen

Belediye Beykapısı Surlarını ortaya çıkartıyor


Şanlıurfa Belediyesi Beykapısında kurulan iskelelerle yıkılmaya yüz tutmuş surlar onarımını yapıyor.
 Daha önce eskicilerin ve halk harasında bitpazarı olarak adlandırılan Mahmutoğlu Kulesi önündeki park inşaatıyla birlikte devam eden Beykapısı surlarının onarımı yapılıyor.
Şanlıurfa Belediyesi Koruma Amaçlı İmar Müdürlüğü, şehir surlarının doğu yönünde yer alan düzgün kesme taşlardan inşa edilmiş yapıdan, Kısas’a açıldığı için “Kısas Kapısı” veya “Bab el- Emir” olarak kaynaklarda yer alan surları gelecek kuşaklara aktarmak için yoğun bir mesai harcıyor. Şanlıurfa şehir surlarını ortaya çıkartma projesi kapsamında yürütülen çalışmaların kısa bir sürede tamamlanması bekleniyor.
Yıkılma aşamasına gelen ancak Şanlıurfa Belediyesinin çabalarıyla ayağa kaldırılma çalışması devam eden Beykapısı surları Mahmutoğlu Kulesi burçlarının hemen yan tarafında bulunuyor.
Bu arada   M.S. VI. Yüzyıla ait yazılı kaynaklarda sözü edilen şehir surlarının ilk inşa tarihi bilinmiyor.Şehrin etrafını çevreleyen surların büyük bir kısmı, 20. yüzyılın başından itibaren tahrip edilmeye ve yıkılmaya başlanmış, Harran Kapısı, Bey Kapısı’na ait Mahmut oğlu Kulesi ile yer yer duvar ve burç kalıntıları günümüze kadar ulaşabilmiş..
Çeşitli kaynaklardan Urfa şehir surlarının: güneyde Harran Kapısı, doğuda; Bey Kapısı, Su Kapısı, kuzey batıda; Samsat Kapısı, Saray Kapısı, batıda; Batı Kapısı, Sakıbın Kapısı ve Su Kapısı olmak üzere sekiz kapısı bulunuyor.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.