banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir Başbakan

Balıklıgöl neden aydınlatılamıyor?

Aydınlatma çalışmalarının yetersiz olduğunu belirten Profesyonel Fotoğraf Sanatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Küçük yazılı açıklama yaptı. Küçük: “Türkiye’nin göz bebeği Tek tanrılı dinler için kutsal sayılan, Hz. İsa’nın kutsadığı, Hz. İbrahim peygamberin doğduğu topraklar kabul edilen, İdris peygamberin kurduğu şehirlerden biri kabul edilen şehrimizdir. Urfa’nın değerli hazineleri olan; Halil ür rahman Gölü, Aynı Zeliha Gölü, Urfa Kalesi ve çevresi, Dergâh platosu, Şanlıurfa Müzesi ve çevresi, Kızıl koyun şehir surları ve Kızıl koyun Kaya Mezarları, Mahmutoğlu Kulesi (Şanlıurfa Kent Müzesi), Gümrük hanı, tarihi camiler ve tarihi mekânların gece ışıklandırmasının yetersiz olduğunu defalarca gündeme getirmiştik.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı Turisti ziyaret ettiği bu tarihi alanların ışıklarının büyük çoğunluğunun patlak ve yetersiz olduğu bir gerçektir, geçmiş yıllarda büyük rakamlar harcanarak yapılan ışıklandırma bugün harap bir vaziyettedir. Urfa’ya gelen birçok kişi ve fotoğrafçı dostlarımızın bize ilettiği şikâyet; Halil ür rahman Gölü, Aynı Zeliha Gölü, Urfa Kalesi ve çevresi, Dergâh platosu, Şanlıurfa Müzesi ve çevresi, Kızıl koyun şehir surları ve Kızıl koyun Kaya Mezarları, Mahmutoğlu Kulesi (Şanlıurfa Kent Müzesi), Gümrük hanı, tarihi camiler ve tarihi mekânların ışıklandırılmalarının olmaması, yetersizliği ve bozuk olması veya hiçbir şekilde ışıklandırmanın yapılmamasından dolayı Urfa Turizm ve tanıtım açısından en büyük yaralar ve kayıplar vermektedir. Şehir ve Ülke tanıtımları genelde görsel materyallerden oluşmaktadır.

Bilindiği üzere Sanayi ve üretim şehri olmayan Urfa; Tarih, Kültür ve Turizm Şehridir. Dünya ve Türkiye’nin en önemli tarihsel ve Kültürel zenginliklerinden biri olarak kabul ettiğimiz şehrimiz önemli mekânları sayılan; Halil ür rahman Gölü, Aynı Zeliha Gölü, Urfa Kalesi ve çevresi, Dergâh platosu, Şanlıurfa Müzesi ve çevresi, Kızıl koyun şehir surları ve Kızıl koyun Kaya Mezarları, Mahmutoğlu Kulesi (Şanlıurfa Kent Müzesi), Gümrük hanı, tarihi camiler ve tarihi mekânların çevresinin aydınlatılması işi; bu işi çok iyi bilen ve daha önce deneyimleri olan profesyonel ekiplerce yapılmalıdır.

Genel olarak sürekli izlenimlerimizden gördüğümüz ve bize iletilen şikâyetler; Halil ür rahman Gölü ve çevresi, Ayn-ı Zeliha Gölü ve çevresi, Urfa Kalesi, Dergâh platosu ve Mahmutoğlu Kulesi (Şanlıurfa Kent Müzesi) ve tarihi mekânlar ve Tarihi Camilerin çevresi ve minarelerinin ışıklandırması iyi olmadığıdır, tarihi mekânların iyi aydınlatılmasıdır. Urfa’nın tanıtılması açısından bu tarihi mekânlar Urfa’nın tarihsel ve kültürel envanterine görsel bir zenginliği sunmaktadırlar.

Unutulmaması gereken şey; çevre düzenleme ve ışıklandırma çalışmalarının profesyonel bir ekip ve konunun uzmanları tarafından yapılması bu bölgelerin görsel zenginliğini arttıracak, bundan dolayı yerli ve yapancı turistlerin Urfa’ya gelmesini sağlayacak ve bundan Urfa ve Urfalılar maddi ve manevi kazançlar elde edecektir. Özellikle Turist sayısının yükselmesi Urfa esnafına, Otel ve gıda sektörleri başta olmak üzere birçok alanda Urfa’nın menfaatine olacaktır. Unutulmamalıdır ki; yatırım yapmazsanız turizmden aldığınız pay en aşağıda olacaktır. Şehre yatırım şehrin geleceğine yapılan yatırımdır.

Halil ür rahman Gölü ve çevresi, Aynı Zeliha Gölü ve çevresi, Urfa Kalesi, Dergah platosu, Şanlıurfa Müzesi ve çevresi, Kızıl koyun şehir surları ve Kızıl koyun Kaya Mezarları, Mahmutoğlu Kulesi (Şanlıurfa Kent Müzesi), Gümrük hanının, tarihi mekanların. Tarihi Camilerin bulunduğu alanların yönetmek ve denetlemek için güçlü bir alan yönetimi kurulu oluşturulmalıdır. Problem ve sıkıntıları çözmemek için kurumlarını topu birbirine attığı bir yapı istemiyoruz, çözüm üreten problem çözen bir kurul oluşturulmasını arzu ediyoruz. Buradan etkili ve yetkili makamlar göreve davet ediyoruz."

İyi aydınlatılmış bir şehir ve mekânlar, dikkat çeker, algı oluşturur, zihinde kalır” dedi

Haber: www.balikligol.com 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.