banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Aşılanan Yabani Ağaçlar köylünün gelir kaynağı oluyor

Orman köylüsü, daha önce yakacak olarak kullandığı yabani Menengiç ağaçlarında Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğünce yürütülen aşılama çalışması ile Siirt fıstığı ve badem yetiştiriyor

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Cevdet Çiçek: Tüm alanlardaki Aşılama bitikten sonra  Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde dağlardaki fıstık ve Alıç aşılanan menengiç ağaçları orman köylüsünün gelir kapısı haline gelecek, yıllık ortalama 120-150 bin ton fıstık hasadı yapılabilecek. Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Siirt, Şırnak ve Batman'da 770 dekar alanda tespit edilen yabani ağaçlar, orman köylüsüne ekmek kapısı olacak  daha önce bir kuruş getirisi olmayan bir bölge için 10 milyar liralık katkı, muazzam bir gelir kaynağı ve Orman Köylüsünün refah seviyesi yükselecek, Orman Köylüsüne atılan adımlarla Özellikle köylerden kente göç etmiş, iş arayışı içinde olanlar için çok büyük bir fayda sağlayacaktır. İstihdama yönelik proje olacaktır.

Bölgede 11 bin dekar alanda bulunan, daha önce köylülerce yakacak olarak kullanılan ağaçlara ucuz bir maliyetle Siirt fıstığı ve Alıç aşısı yapılarak ekonomiye kazandırıldı.

Bazı bölgelerde aşılama çalışması devam ederken, 2 yıl önce Diyarbakır'ın Çermik ilçesinin Kömürcüler köyünde orman arazisinde bulunan ve aşılanan ağaçlar fıstık vermeye başladı.

- "Yıllık ortalama ilk etapta 25 bin ton fıstık hasadı yapılabilecek"

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürümüz Cevdet Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr.Bekir Pakdemirli'nin ve Orman Genel Müdürlüğümüzün talimatı ile Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Siirt, Şırnak ve Batman'da yöre halkının gelir seviyesini yükseltmeyi hedefleyen çeşitli çalışmaların yapılmasını emirlemişlerdir.

Bölgedeki dağlarda yaptıkları araştırmalarda 770 bin dekarda yabani ağacın bulunduğunu tespit ettiklerini ifade eden Şanlıurfa Orman Bölge Müdürümüz Cevdet Çiçek, dağ köylerindeki ağaçları meyve verir hale getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürümüz Cevdet Çiçek, bu kapsamda 11 bin dekardaki yabani ağaca fıstık ve Alıç aşıladıklarını belirterek, "Bu sene yaklaşık 40 bin dekar alanda ağacı aşılama hedefimiz var. Hedefimiz 4-5 yıl içerisinde 770 bin dekar alandaki fıstık ağaçlarının en az yüzde 80'ini aşılamaktır. Diyarbakır'da yapmış olduğumuz saha çalışmalarında bu sene beklentimiz 11 bin ton fıstık." Olacaktır .’’ dedi.

Siirt'in de aşılama çalışmasında ön plana çıktığına değinen Şanlıurfa Orman Bölge Müdürümüz Cevdet Çiçek, kentte üretilen fıstığın Yaklaşık olarak yüzde 80'inin orman alanlarında üretildiğini aktardı.

- Tüm alanlardaki Aşılama bitikten sonra  "Bir kuruş getirisi olmayan yerden 10 milyar gelir olacak"

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürümüz Cevdet Çiçek, aşılama çalışmalarını doğanın dengesini bozmayacak şekilde yürüttüklerini anlatarak, fıstıkta normal ağaçlarda aşılama sonrası verimin 5 yılda elde edildiğine, yabani ağaçlarda ise verimin ertesi yıl alınabildiğine dikkati çekti.

Bölgede aşılama çalışması sonrası önemli bir fıstık hasadı beklediklerini aktaran Şanlıurfa Orman Bölge Müdürümüz Cevdet Çiçek , şunları kaydetti:

"Bu çalışmalarla halkımızın gelir seviyesine katkı sunmuş olacağız. Yani Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan ormancılık faaliyetlerinin yüzde 90'ı gelir getirici türler üzerine yoğunlaşmakta. Aşılama çalışmasıyla yılda ortalama 215 bin ton fıstık hasadı yapılabilecek. Kilogramı 50 liradan hesaplansa 10 milyar liraya denk geliyor. Bu, daha önce bir kuruş getirisi olmayan bir bölge için 10 milyar liralık katkı demektir, muazzam bir gelir kaynağı anlamına gelir. Çalışmalarımızın meyvesini çok kısa sürede alacağımızı düşünüyorum."

- "Adıyaman badem şehri olma yolunda ilerliyor"

Çiçek, Adıyaman'da da artırdıkları badem Özel Ağaçlandırma çalışmaları sonucunda bu sene köylülerle badem toplamaya başlayacaklarını aktardı.

Çiçek, aşılanan ağaçlarda hasat dönemindeki işçilik de düşünülecek olursa çevre 4-5 köyün de bu çalışmalardan istifade etmiş olacağını kaydetti.

"Adıyaman, çok büyük sahalardaki ağaçlandırma desteklerimizle badem şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt nasıl fıstıkla ön plana çıkıyorsa artık Adıyaman da bademiyle ön plana çıkmaya başladı. Adıyaman artık bademle anılacak. Çok ciddi çalışmalarımız var. Orman köylülerimiz de çalışmalarımıza hizmetlerimize ciddi şekilde sahip çıkıyor." ifadelerini kullanan Çiçek, bölgede bulunan alıç ağaçlarını da aşıladıklarını, alıç sirkesi yapımı için de kooperatiflerde Sirke Yapmak için Orman Köylüsüne Orköy kredi desteğiyle tesis kurup piyasaya Alıç Sirkesi piyasaya sunma çalışmalarının olduğunu aktardı.

- "Buranın fıstığı ülkeye değil dünyaya açılacak"

Kömürcüler köyü muhtarı Hasan Yiğit de köylerinde ve bağlı bulunan tüm mezralarda arazinin menengiç ağaçlarıyla dolu olduğunu söyledi.

Bu bölgede köylülerin tek geçim kaynağının hayvancılık olduğuna işaret eden Yiğit, köylü için artık aşılanan ağaçların da gelir haline geldiğini kaydetti.

"Daha önce bu ağaçları sadece yakacak olarak kullanıyorduk. Şimdi ise köylüler bu ağaçlarla geçimini sağlayacak. 3 yıl sonra buradan güzel bir gelir elde edeceğiz. Buranın fıstığı ülkeye değil dünyaya açılacak." diyen Yiğit, kendilerine bu imkanı sağlayan devlete ve tüm yetkililere teşekkür etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.